Thuisadministratie Walcheren

Vrijwilliger Kees: ‘Dat je anderen kunt helpen geeft veel voldoening’

thuisadministratieMIDDELBURG - Kees is nu zo’n zes jaar actief als vrijwilliger bij Humanitas Thuisadministratie Walcheren. “Mensen rust geven, dat er dingen geregeld worden en dat ze geen onzekerheid hoeven te hebben dat er bijvoorbeeld incassobureaus komen; het is heel fijn om mensen daarbij te kunnen helpen.”

Tijdens zijn werkzame leven was Kees ook al vrijwillig actief, onder andere in het bestuurswerk. “Toen ik stopte met werken ben ik gaan kijken of ik mensen kon helpen als vrijwilliger. Humanitas Thuisadministratie kende ik al en ik ben redelijk thuis in papierwinkeldingen, dus de keuze was gauw gemaakt.”

Op orde

Humanitas Thuisadministratie Walcheren is er in principe voor iedereen. Je kunt door allerlei omstandigheden het overzicht kwijtraken op je administratie of financiën. Een vrijwilliger zoals Kees helpt je om je financiële zaken weer op orde te brengen en te houden, totdat je er zelf weer controle over hebt.

Netwerk
Kees begeleidt nu acht mensen. Hoe intensief dat is, verschilt per situatie. Kees vertelt: “Zo begeleid ik iemand zonder financiële problemen maar die dyslectisch is en zonder netwerk dat makkelijk werkt met dit soort zaken. Daar ik ga ik zo’n drie tot vier keer per jaar naartoe. Even wat praten, wat dingen regelen zoals bijvoorbeeld de belastingaangifte en dat is voldoende.

Schoon
Maar ook help ik iemand die destijds te horen kreeg dat hij de volgende dag zou worden afgesloten van elektriciteit vanwege wanbetaling. Wat hier achter zat is veel onzekerheid, waardoor hij al een paar jaar geen post meer open maakte. Je regelt dan snel dat de elektriciteit niet wordt afgesloten. Vervolgens ga je naar huis met een paar tassen vol post. Sorteren, op datum leggen, de meest urgente schuldeisers bellen en vragen om een time out om zaken op orde te brengen, naar Orionis gaan voor budgetbeheer. Een jaar later is hij “schoon” en kom ik er alleen af en toe nog voor wat onderhoud. Dat geeft veel voldoening. Het is fijn om anderen te kunnen helpen.”

Benieuwd naar vrijwilligersvacatures? Kijk dan eens op www.welzijnmiddelburg.nl of neem contact op via 06 - 82 21 81 68 of vrijwilliger@welzijnmiddelburg.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht