Home-Start

Voor alle gezinnen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij het opgroeien van hun kinderen van 0 (vanaf 28 weken zwangerschap) tot 18 jaar.

Ouderschap gaat gepaard met vallen en opstaan
Een gezin draaiende houden en kinderen opvoeden, er bestaat geen opleiding voor. Als ouders doe je wat je kan en in de meeste gevallen kom je er zelf wel uit. Soms lukt dat even niet en dat kan iedereen overkomen. Vanwege bijvoorbeeld overbelasting door verschillende omstandigheden of zorgen om je kinderen, partner, werk of geld. Dit kan veel invloed hebben op je dagelijkse leven, zeker als je niet veel mensen hebt om op terug te vallen.

Home-Start is er voor gezinnen met een of meer kinderen tot 18 jaar. Een getrainde vrijwilliger, die zelf ervaring heeft met opgroeiende kinderen, biedt je ondersteuning waar jij en je kind(eren) behoefte aan hebben. Een vrijwilliger komt elke week een dagdeel (maximaal 4 uur) bij jou thuis langs. De vrijwilliger kan niet de problemen oplossen, maar helpt je wel op weg en geeft je zelfvertrouwen om het zelf weer te kunnen. De ondersteuning duurt meestal tussen de 9 en 12 maanden, maar dit kan ook korter of langer zijn, met een maximum van twee jaar. Met als doel dat je het ouderschap uiteindelijk weer zelf aan kan.

Wat kan een vrijwilliger bieden?

 • Praatpaal en/of een luisterend oor;

 • praktische opvoedtips;

 • leren gebruik maken van diensten/voorzieningen in de buurt;

 • steuntje in de rug, er voor je zijn;

 • ouders stimuleren goed voor zichzelf te zorgen;

 • praktische hulp bieden;

 • aandacht geven aan kinderen;

 • versterken sociaal netwerk;

 • vriendschappelijk contact en vertrouwen.

Hoe werken wij?

 1. De aanmelding komt binnen bij één van onze coördinatoren en we plannen een afspraak.

 2. Wij komen bij jou thuis langs voor een kennismakingsgesprek.

 3. Wij gaan op zoek naar een vrijwilliger die past bij jou en je situatie.

 4. Wij komen bij jou thuis langs, samen met de vrijwilliger, om te kijken of er een klik is.

 5. Met wederzijdse instemming kan de ondersteuning van start gaan.

 6. De coördinatoren houden regelmatig contact met jou en de vrijwilliger om te evalueren hoe het gaat.

Praktische informatie
De vrijwilligers van Humanitas worden getraind en ondersteund door professionals. Dus je krijgt de best mogelijke hulp. Wanneer de problemen toch zwaarder blijken te zijn, kan je (met toestemming van jou) worden doorverwezen naar de hulpverlening. Er zijn geen kosten aan de hulp van Humanitas verbonden, het is vrijwillig maar niet vrijblijvend.

Stappenplan voor verwijzers
Wil je iemand aanmelden of heb je een vraag over hoe je jezelf kan aanmelden? Dan verwijzen wij je via deze link naar ons stappenplan voor verwijzers. Voor direct contact kan je gebruikmaken van onderstaande contactgegevens.

Coördinatoren

Nina Koper
E-mail: n.koper@humanitas.nl 
Tel: 06-13404839

Anke IJdens
E-mail: a.ijdens@humanitas.nl 
Tel: 06-13340233

Maaike van Zundert
Telefoon: 06-39608861
E-mail: m.vanzundert@humanitas.nl

Wervingsactie Humanitas Zoetermeer en Jong Perspectief

Op 15 juni 2017 hebben Jong Perspectief en Humanitas Zoetermeer via YouTube een gezamenlijk filmpje gelanceerd om vrijwilligers te werven. Dit filmpje is gemaakt om mensen te enthousiasmeren voor het werk van vrijwilligers bij de diverse activiteiten die beide organisaties gratis aanbieden aan jongeren en gezinnen in Zoetermeer en omgeving.

//www.youtube-nocookie.com/embed/J2iRsLHQ9RA