Humanitas blikt terug en vooruit tijdens nieuwjaarsreceptie

Dinsdag 10 januari organiseerde Humanitas Zoetermeer haar jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Net als vorig jaar was gekozen voor het eigen kantoor als decor. Ruim veertig bestuursleden, coördinatoren en vrijwilligers kwamen langs om met elkaar het nieuwe jaar in te luiden.

Nadat iedereen een lekker kopje of thee had gekregen met een stroopwafeltje of een plakje cake, was er een speciale opening van de avond in het programma opgenomen. Mark Doornik, coördinator van onze activiteit Steun bij Verlies, speelt in een bandje en luidde de nieuwjaarsreceptie muzikaal in. Aandachtig beluisterden alle aanwezigen de nummers, waarna een groot applaus volgde.

Maar dat was nog niet alles. “In het kader van een vernieuwende manier van samenwerking zoeken zullen we nu een aantal nummers samen brengen,” kondigde voorzitter Marleen Teunissen aan, om onder begeleiding van Mark Doornik op gitaar de grote hit ‘Bye bye love’ van The Everly Brothers in te starten. Ook ‘Love is all around’ van Wet Wet Wet en ‘Take me home, country roads’ van John Denver konden op veel bijval rekenen. De saamhorigheid in de knusse vergaderruimte werd echter het meest voelbaar tijdens het slotakkoord. Het refrein van ‘Het kleine café aan de haven’, een persoonlijke favoriet van Mark Doornik waarop tijdens de gezellige bijeenkomst in het kader van de Week tegen de Eenzaamheid afgelopen najaar al werd meegedeind, klonk uit vele kelen en leverde een speciale ambiance op.

Naadloos kon Marleen Teunissen vervolgens doorgaan met haar nieuwjaarsspeech. “Er is het afgelopen jaar superveel gebeurd,” begon ze. “Het samenwerkingsverband EMMA (Eerder Melden, Minder Achterstanden) is gestart en de nieuwe activiteit Steunouder is gefinancierd. Ook organisatorisch is er het een en ander veranderd, met twee bestuursleden die afscheid hebben genomen en drie nieuwe bestuursleden die zich hebben aangesloten.”

“Het is mooi om te zien hoe goed Humanitas Zoetermeer de afdeling op orde heeft en dat we als voorbeeld worden gebruikt,” aldus de voorzitter. “We hebben ons het afgelopen jaar ook goed op de kaart gezet met vier conferenties in het kader van jubilea. Bovendien hebben we bijna tweemaal zo vaak in de krant gestaan als in 2015.”

Zeven vrijwilligers werden in het zonnetje gezet in het kader van hun persoonlijke jubileum bij de afdeling. “Ondanks dat het verloop wel groot is, is het vrijwilligersbestand het afgelopen jaar op peil gebleven,” zei Marleen Teunissen. “De grootste uitdaging is om dat ook zo te houden.”

Om vooruit te blikken op 2017, vroeg ze per activiteit een coördinator om hun plannen voor het komende jaar uiteen te zetten. “Wij staan voor een ambitieus jaar,” begon Marijke Balk, coördinator van Thuisadministratie. “Naast verschillende intervisie- en thema-avonden en trainingen, willen we ook op zoek naar een projectassistent. Extern willen we onder meer het meldpunt EMMA uitbreiden, waardoor we meer vrijwilligers nodig zullen hebben.” Ook de activiteit Steun bij Verlies wil de activiteiten het komende jaar uitbreiden, aldus Liesbeth Sonneveldt. “We willen naar vijf of zes lotgenotengroepen in plaats van twee. Ook gaan we verder met onze troostwandelingen in samenwerking met de Troostkamer en willen we een reünie organiseren met oud-deelnemers.”

“Wij gaan ons allereerst richten op de nieuwe activiteit Steunouder, waarmee we ouders willen ontlasten,” vertelde Anke IJdens namens Home-Start en Home-Start+. “Daarnaast willen we intensievere samenwerking zoeken in de keten en op zoek naar meer vrijwilligers om ons te ondersteunen.” Nieuwe plannen heeft Vriendschappelijk Huisbezoek niet, maar coördinator Nestha May-Elmont gaf aan actief verder te gaan met de bestrijding van eenzaamheid in Zoetermeer. “Het wordt een steeds groter probleem. We willen dan ook kijken hoe we de doelgroep beter kunnen bereiken en zullen vooral energie steken in het werven van nieuwe vrijwilligers en het behouden van ons huidige bestand.” Datzelfde geldt voor Chrystal Korving, die nieuwe mogelijkheden voor haar activiteit Steun na Scheiding ziet. “We merken dat er steeds meer aanmeldingen komen uit de omgeving van Zoetermeer, dus misschien kunnen we daar in het nieuwe jaar beter op inspelen.”

“Ze hebben een marathon met elkaar gelopen het afgelopen jaar,” zette Marleen Teunissen alle coördinatoren aan het einde van het formele gedeelte in het zonnetje. “Zij moeten alles goed regelen en organiseren met zowel hun eigen vrijwilligers als het bestuur. Wethouder Taco Kuiper zei me afgelopen jaar dat ik als voorzitter trots mocht zijn op mijn club en dat ben ik ook. Ik wens jullie privé een jaar vol goede gezondheid toe en voor Humanitas Zoetermeer hoop ik op een waardevol 2017, waarin we er nog meer kunnen zijn voor onze mede-Zoetermeerders!”

Na deze mooie slotwoorden konden alle aanwezige bestuursleden, coördinatoren en vrijwilligers het glas met elkaar heffen op een mooi 2017 en napraten over het afgelopen jaar. Op naar een succesvol nieuw jaar voor Humanitas Zoetermeer, waarin we ons weer voor de volle honderd procent zullen inzetten voor iedereen die onze hulp kan gebruiken!

Terug naar het nieuwsoverzicht