Humanitas Home-Start verbindt met mini-symposium

Maandag 3 oktober vierde Humanitas Zoetermeer feest. De activiteit Home-Start vierde haar vijftienjarig jubileum en Home-Start+ bestaat vijf jaar. Tientallen bestuursleden, coördinatoren, vrijwilligers, netwerkpartners en andere genodigden kwamen bijeen in het CKC voor het mini-symposium ‘Verbinden’.

Iedereen werd voor de feestelijke gelegenheid verwelkomd met koffie of thee en een gebakje. In een informele setting kregen de aanwezigen de gelegenheid om met elkaar in contact te komen en de sfeer te zetten voor een gezellige jubileummiddag.

 

In de theaterzaal van het CKC opende Marleen Teunissen, de voorzitter van Humanitas Zoetermeer, de middag. “Vandaag vieren we de jubilea van onze activiteiten Home-Start en Home-Start+. Het is mooi om dat te doen met vele vrijwilligers, collega’s en medewerkers van onze ketenpartners, die samen 24 organisaties vertegenwoordigen,” sprak ze haar bewondering uit. “Met z’n allen maken we ons sterk voor de jeugd van Zoetermeer. Vandaag gaan we in op het thema ‘verbinden’. Mijn eerste aanraking met dat thema was in mijn jeugd, toen ik van die punttekeningen maakte. In mijn werkende leven heb ik aan teambuildingactiviteiten meegedaan, waarbij we elkaars kwaliteiten met elkaar moesten verbinden om tot een zo goed mogelijk eindresultaat te komen. Nu vieren we met dat thema de jubilea van onze activiteiten Home-Start en Home-Start+, die bij elkaar ruim 750 gezinnen en tussen de 1.500 en 2.000 kinderen ondersteunen. Ik geef graag het woord aan wethouder Taco Kuiper, die het officiële gedeelte van de middag zal openen.”

 

De wethouder van Sociale Zaken was naar eigen zeggen benaderd met de vraag of hij het jubileumfeest officieel wilde openen, aangezien zijn collega’s Mariëtte van Leeuwen (economische zaken, sportzaken en jeugd) en Isabelle Vugs-Vink (onderwijs en zorg en welzijn) niet in de gelegenheid waren. “Maar het is als wethouder ook belangrijk om andere werkvelden te leren kennen. De gemeente is blij met het werk dat Humanitas Zoetermeer verricht. Thuisadministratie is een belangrijke partner en ook Home-Start is een belangrijke schakel voor de gemeente. Ik wil dan ook alle vrijwilligers bedanken voor hun inzet voor de honderden gezinnen die geholpen worden en hoop op nog veel extra jaren erbij.”

Speciaal voor het jubileumfeest was een boekje gemaakt, met daarin verhalen van onder meer vrijwilligers en deelnemers van Home-Start. Het eerste exemplaar werd aan Taco Kuiper uitgereikt door Sealeung Li, eigenaar van Digitalli en het Fablab, dat in de hoofdbibliotheek is gevestigd. “Home-Start heeft mij geholpen toen ik thuis zat na een zwaar ongeluk. Het was moeilijk voor mij om hulp te vragen, maar ik ben uiteindelijk zeer dankbaar voor de hulp die ik kreeg. Sindsdien heb ik mijn eigen bedrijf opgericht. Verbinden zie ik daar ook in terug, want het creëren van een netwerk geeft kracht en voldoening.”

 

Vervolgens werd het woord gegeven aan ervaringsdeskundige Lucie Kessens. Over haar jeugd is het boek ‘De woonschool’, geschreven door Christel Jansen, verschenen. Met 62 gezinnen woonde ze aan de rand van Haarlem met de, zoals zij dat noemde, onmaatschappelijken. Het was een soort ghetto, waarin het recht van de sterkste gold. Ze was het vierde kind in het gezin. Haar ouders en broers en zussen waren allen zwakbegaafd, zij was de enige met een normale intelligentie. Haar vader werkte, haar moeder was huisvrouw zonder veel plichtsbesef.

 

Er zijn hulpverleners bij het gezin thuis geweest, maar de ouders van Lucie Kessens zagen het gebrek aan financiële middelen als het enige probleem. Verder hadden ze geen enkele behoefte aan hulp. Het probleem werd bovendien bij de ouders gelegd. “Er werden vooral ongevraagde adviezen gegeven over hoe het beter kon,” aldus Lucie Kessens. “Als er was gevraagd; ‘Waarmee kan ik u helpen?’, was mijn moeder wellicht zelf met de problemen naar voren gekomen. Dat is het goede aan Home-Start, dat die vraag wel stelt.”

Op een vraag van een van de aanwezigen geeft ze aan dat ze geen gelukkige jeugd heeft gekend, maar dat het feit dat ze uit huis is geplaatst uiteindelijk geen goede keuze is geweest. “Ik kende een gevoel van onveiligheid en een gebrek aan stimulans en geborgenheid. Bovendien kon ik niet goed voor mezelf zorgen.” Dat laatste zorgde er mede voor dat ze vroeg de liefde vond en daarvoor zelfs emigreerde. In haar jeugd had ze een maatje nodig bij wie ze voor dingen terecht kon die ze niet aan haar ouders kon vragen. Daarom had Lucie Kessens destijds de hulp van Home-Start goed kunnen gebruiken.

 

“Waarschijnlijk spreek ik namens de hele zaal, als ik zeg dat ik diep geraakt ben door het verhaal,” bedankte Marleen Teunissen de spreekster. “Het is ook een stimulans om met Home-Start door te gaan en de cirkel te doorbreken.” Met dit bruggetje kondigde ze een kort intermezzo aan, waarbij alle vrijwilligers van Home-Start, Home-Start+ en de aanwezige bestuursleden van Humanitas Zoetermeer in het zonnetje werden gezet door hen een roos uit te reiken.

 

Naadloos ging Robert te Pas verder met zijn interactieve workshop ‘Van kwetsbaarheid naar verbinden’. “Als je bereid bent om je kwetsbaarheid te laten zien, ontstaat er verbinding,” aldus de trainer/coach in het segment zorg en welzijn. “Maar is er in onze huidige prestatiemaatschappij wel ruimte voor kwetsbaarheid? Durven ketenpartners wel de achterdeur open te zetten en toe te geven dat hij of zij kwetsbaar is en niet overal bij kan helpen? Hoe durf je te herkennen en erkennen dat je hulp nodig hebt als de hele wereld perfect is?”

Robert te Pas maakt duidelijk dat het helemaal niet zwak is om je kwetsbaarheid te tonen. Als de ondersteuner durft authentiek te zijn en zich kwetsbaar op te stellen, zal de hulpvrager sneller geneigd zijn dit ook te doen. En authentiek gedrag is de voorwaarde voor verbinding, je niet kwetsbaar op durven stellen creëert afstand.

 

Om af te sluiten had de trainer/coach nog een mooie metafoor voor de aanwezigen. “Het gezin is de dirigent en de hulpverleners vormen het orkest, met elk een eigen instrument waar je goed in bent. Het misverstand dat er heerst, is dat het orkest direct de eerste keer een perfecte uitvoering moet geven. Daar gaan vele repetities aan vooraf. Gooi de drang naar directe perfectie van je af en durf je kwetsbaar op te stellen naar elkaar en de hulpvrager. Pas dan ontstaat er echte verbinding.”

 

“Hopelijk vonden jullie deze middag net zo inspirerend als ik,” sloot Marleen Teunissen het officiële gedeelte af. “Lucie Kessens maakte een prachtige verbinding tussen heden en verleden en Robert te Pas liet duidelijk blijken dat niet alles gelijk perfect hoeft te zijn. Laten we onze groeikracht ook volhouden bij tegenwind, dingen blijven delen en durven toegeven dat we allemaal op onze eigen manier kwetsbaar zijn.”

Alle aanwezigen kregen nog de gelegenheid om na te praten over deze inspirerende middag tijdens een afsluitende borrel. Netwerkpartners, vrijwilligers en andere genodigden konden kennismaken met elkaar en ideeën uitwisselen. Bovendien zorgde ook de afsluitende borrel voor verbinding, want de hapjes die klaarstonden waren gemaakt door drie gezinnen uit verschillende culturen die hulp kregen van Home-Start. Zo zorgde dus zelfs de informele omlijsting van het jubileumfeest ervoor dat de cirkel weer volledig rond is.

Foto: Rachelle Advocaat (kijk voor de overige foto's op onze Facebook-pagina, www.facebook.com/humanitaszoetermeer)

Terug naar het nieuwsoverzicht