Humanitas Zoetermeer viert het leven

In het kader van de Week tegen de Eenzaamheid organiseerde Humanitas Zoetermeer woensdag 28 september een gezellige middag vol entertainment in het woon- en zorgcomplex Albrandswaard in Meerzicht. Meer dan vijftig mensen, in grote meerderheid senioren die zich graag lieten vermaken, kwamen af op de bijeenkomst. Niet de eenzaamheid stond centraal deze middag, maar het samen vieren van het leven!

“Er is al zoveel ellende in de wereld, dus vandaag vieren we het leven,” opende Nestha May-Elmont, coördinator van onze activiteit Vriendschappelijk Huisbezoek, de bijeenkomst. Voordat de verschillende activiteiten aan het geïnteresseerde publiek voorbij trokken, droeg ze ter illustratie het gedicht ‘Het moment’ van Mark Verhees voor. “We krijgen vanmiddag een poppenkastspeler en goochelaar te zien, er is muziek en er worden mooie verhalen voorgedragen. Laten we het leven vieren!”

Drie kwartier lang kon iedereen genieten van Bertus Korver, die met veel humor in razend tempo verschillende facetten van de entertainmentindustrie de revue liet passeren. Hij begon met een korte poppenkastvoorstelling, waarin Jan Klaassen en Katrijn natuurlijk niet mochten ontbreken. Jan Klaassen waagde zich zelfs nog aan een tovertruc, maar zoals de Directeur al voorspelde mislukte deze. Hoe het kon dat Jan Klaassen werd aangevallen door het touwtje dat hij vakkundig wilde laten verdwijnen in een kistje, werd evenwel niet uitgelegd.

Na deze korte poppenkastvoorstelling, liet Bertus Korver in sneltreinvaart truc op truc volgen. Het leuke was dat niet alles in een mist van geheimzinnigheid bleef steken, aangezien enkele goocheltrucs werden uitgelegd. Zo kwamen de aanwezigen er onder meer achter hoe hij een doekje uit zijn hand kon laten verdwijnen en een doekje om de hals van een fles naar de hals van een fles in de andere koker kon verplaatsen. Ook bleek de goochelaar niet alleen zijn assistent uit de zaal, maar alle aanwezigen te kunnen misleiden met afleiding. Ondanks het uitleggen van enkele trucs, bleef er voldoende magie en verbazing over na deze humorvolle voorstelling.

Verhalenvertelster Jacqueline van Zwieteren was de volgende die de aandacht van alle aanwezigen wist te trekken. Zij bracht het verhaal ‘Roel-met-gevoel’ van Annie M.G. Schmidt, dat aantoont dat je er zelf ook niet gelukkiger van wordt als je alleen maar aan anderen denkt in plaats van jezelf. Zolang je de balans vindt tussen goed en kwaad, kan je zelf voldoende genieten van het leven en er daarbij voor zorgen dat het leven ook voor anderen een stukje beter wordt.

Terwijl iedereen voorzien werd van een hapje en een drankje, werd de ruimte gevuld door de mooie klanken van de gitaar en stem van Mark Doornik. Hij is binnen Humanitas coördinator van de activiteit Steun bij Verlies, maar was deze middag bovenal muzikant. Ingeleid door een persoonlijke anekdote of algemene tekst, bracht hij de zaal ademloos in vervoering met ‘Rainbows all over your blues’ van John Sebastian en ‘Dream a little dream of me’ van The Mama’s & the Papa’s. Aan het einde van zijn blokje kreeg hij iedereen mee tijdens het refrein van ‘Het kleine café aan de haven’ van Vader Abraham. Een prachtig nostalgisch moment dat via de tientallen kelen voor kippenvel en een groot saamhorigheidsgevoel zorgde.

Na dit muzikale intermezzo verscheen Jacqueline van Zwieteren opnieuw ten tonele om het gedichtje ‘Als ik wacht op de zomer voor een ijsje’ van JIP en een kort verhaal te brengen. Vol overgave nam ze alle aanwezigen mee naar de mooie inhoud.

Ook de naschoolse opvang van KERN Zoetermeer, gevestigd in de nabijgelegen Regenboogschool, was betrokken bij deze middag. Hun was gevraagd om een bloem van crêpepapier te maken en deze te overhandigen aan de ouderen. De kinderen hadden flink hun best gedaan om alle aanwezigen blij te maken met een zelfgemaakte bloem, die menig woonkamer zal sieren.

Ter afsluiting liet Mark Doornik de aanwezigen nog lekker meezingen met de André Hazes-klassieker ‘Een beetje verliefd’. Ondertussen deelde Nestha May-Elmont, vrolijk meezingend, verschillende positiviteitskaartjes uit met de spreuken ‘De kunst van het leven is thuis te zijn alsof men op reis is’ (Godfried Bomans), ‘Het leven is een grote reis. Voor wie die durft aan te gaan, gaat er een hele nieuwe wereld open en worden dromen soms werkelijkheid’ en ‘Een leven zonder dromen is als een tuin zonder bloemen’.

Nadat Nestha May-Elmont de middag officieel had afgesloten en iedereen op het hart had gedrukt om het leven vooral te vieren, kwam er een einde aan het evenement. Iedereen kreeg de gelegenheid zijn of haar naam achter te laten om geïnformeerd te worden over een volgend evenement, waar meerdere senioren gebruik van maakten. Daarmee kwam een einde aan een zeer geslaagde middag, die ervoor heeft gezorgd dat iedereen in de Week tegen de Eenzaamheid met een glimlach weer huiswaarts keerde.

Foto's: Ger de Horde

Terug naar het nieuwsoverzicht