Steunouder officieel gelanceerd in Zoetermeer

Maandagmiddag 13 februari vond in de tijdelijke huisvesting van de hoofdbibliotheek aan de Duitslandlaan de officiële lancering plaats van Steunouder, een nieuwe activiteit van Humanitas Zoetermeer. Steunouder is een initiatief van Stichting Steunouder Nederland (SSON), dat voorziet in de tijdelijke opvang van één of meer kinderen uit een gezin waarvan de ouders door allerlei uiteenlopende oorzaken de opvoeding en begeleiding van hun kind(eren) even moeilijk alleen aan kunnen. De steunouder is een getrainde vrijwilliger bij wie het kind thuis terecht kan, één of meer dagdelen per week. De verantwoordelijkheid blijft bij de ouders en er wordt van te voren goed afgestemd wat de ouder wenst en wat de ouder en het kind nodig hebben.

Na een welkomstwoord van voorzitter Marleen Teunissen en het filmpje ‘Steunouder in beeld’, werd het woord gegeven aan Maria Wassink. De directeur van SSON toonde zich zeer tevreden dat Humanitas Zoetermeer de achtste organisatie in Nederland is die de activiteit aanbiedt. “Het voordeel van Steunouder is dat de kinderen bij de ouders kunnen blijven wonen en dat er tegelijkertijd wordt voorkomen dat de gezinnen een hulpverleningstraject in moeten. Zo krijgen de kinderen de kans om gewoon kind te zijn.”

Hierna werd via Skype contact gezocht met Silvia Zander van Steunouder Humanitas Twente, zodat zij over haar ervaringen met de activiteit kon vertellen. Ervaringen uit de praktijk van Steunouder kwamen ook van Luciëne van de Dool, zelf steunouder van twee jonge kinderen in Gouda.

De officiële lancering van Steunouder werd verricht door Mariëtte van Leeuwen, wethouder jeugd van de gemeente Zoetermeer. “Als je ‘aan de voorkant’ zorgt voor een kleine handreiking, is dat heel goed,” liet de wethouder haar waardering blijken. Nadat ze ter illustratie had voorgelezen uit het boek ‘De kleine walvis’, geschreven en getekend door Benji Davies en verkozen tot ‘het prentenboek van het jaar’, gaf Mariëtte van Leeuwen met een klik richting de website van Humanitas symbolisch het startsein voor Steunouder in Zoetermeer.

Tot slot gaf coördinator Inti Schutte aan hoe Steunouder ingevuld gaat worden in Zoetermeer. “We hebben vooralsnog plek voor maximaal tien gezinnen per jaar. Binnen Opvoedondersteuning zullen we ook altijd flexibel kunnen variëren tussen de activiteiten Home-Start, Home-Start+ en Steunouder. Het hangt helemaal van de vraag van de ouder(s) af en welke activiteit wij daar het beste bij vinden passen.” De looptijd is bedoeld voor maximaal een jaar, waarbij tussentijds regelmatig geëvalueerd zal worden.

Voorzitter Marleen Teunissen van Humanitas Zoetermeer toonde zich eveneens zeer verheugd met de uitbreiding van het aanbod. “Ik ben trots op de lancering en vind het mooi dat we dit in een paar maanden tijd hebben kunnen realiseren.”

Interesse om vrijwilliger te worden voor Steunouder of meer informatie over de activiteit? Neem dan contact op met coördinator Inti Schutte (i.schutte@humanitas.nl of 079-3238833) of kijk op de pagina van Steunouder.

Terug naar het nieuwsoverzicht