Tentoonstelling 75 jaar vrijheid - 75 jaar Humanitas geopend

Dit jaar vieren we 75 jaar bevrijding van Nederland én bestaat Humanitas landelijk 75 jaar. Aan beide jubilea schenken we aandacht met een tentoonstelling in Museum De Voorde. Op donderdag 4 juni vond de feestelijke opening plaats.

Museum De Voorde gaat over jou en mij, hier en nu. Het museum wil de verhalen en kwesties die in de stad spelen via tentoonstellingen en activiteiten onder de aandacht brengen. Toen dit Humanitas-bestuurslid Irene Gunneweg ter ore kwam, aarzelde ze niet en nam contact op. Het resultaat is een pop-uptentoonstelling die bijzondere projecten uit 75 jaar Humanitas uitlicht.

Schoonmaakploegen
Zo stuurde Humanitas na de Watersnoodramp niet alleen noodgoederen, maar ook schoonmaakploegen naar Zeeland. De huizen waren bedekt met een dikke laag slijk en niet iedereen was in staat om dat zelf schoon te maken. In de jaren '50 organiseerde Humanitas ook de allereerste goededoelenloterij en pionierde de vereniging met telefonische hulpdiensten. In de jaren '70 waren de voorlichtingsprojecten met ex-gedetineerden spraakmakend en in de jaren '80 was Humanitas baanbrekend op het gebied van hulp aan transgenders en hun families. In de jaren '80 en '90 was Humanitas verbonden aan grote spelshows zoals ‘Vara’s Sterrenshow’ met Willem Ruis en ‘Doet ie het of doet ie het niet’ met Peter-Jan Rens. Dit leverde naamsbekendheid en geld voor nieuwe projecten op.

De afdeling in Zoetermeer bestaat inmiddels bijna vijftig jaar. Met de activiteiten Home-Start, Kind Aan Huis, Steun bij Verlies, Thuisadministratie en Vriendschappelijk Huisbezoek ondersteunen we jaarlijks vele stadgenoten. Daarbij werken we veel samen met andere organisaties. Zo is met Stichting Jong Perspectief bijvoorbeeld het programma Samen Sterk tot stand gekomen, dat gezinnen ondersteunt die het moeilijk hebben.

Bezoek
Wil je langskomen om de tentoonstelling te bekijken? Plan dan vooraf je bezoek. Hier lees je welke corona veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen en kan je tickets kopen.

Terug naar het nieuwsoverzicht