Themabijeenkomst Thuisadministratie over Mobility Mentoring

Woensdagavond 14 juni organiseerde onze activiteit Thuisadministratie een themabijeenkomst. Onderwerp van deze avond was Mobility Mentoring, een nieuwe methode op het gebied van armoedebestrijding. De bijeenkomst was bedoeld voor vrijwilligers en ketenpartners.

Coƶrdinator John van Alphen gaf allereerst een terugblik op het afgelopen halfjaar van de activiteit Thuisadministratie. Zo zijn er sinds november 2016 negen vrijwilligers vertrokken en elf nieuwe vrijwilligers begonnen. Vier vrijwilligers werden in het zonnetje gezet vanwege het succesvol afronden van een training. Als vooruitblik gaf hij aan dat er na de zomer een nieuwe budgettraining wordt georganiseerd, net als een training coaching & coachingsvaardigheden en een kennismakingsbijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers.

Vervolgens gaf Peter Wesdorp, zelfstandig trainer en onderzoeker, een presentatie over een nieuwe methode op het gebied van armoedebestrijding, genaamd Mobility Mentoring. Mobility Mentoring gaat over hoe inzichten uit de hersenwetenschap leiden tot een betere aanpak van armoede en schulden. De methode is ontwikkeld in Boston in de Verenigde Staten. In Nederland is Platform31 met de aanpak aan de slag gegaan.

De gedachte achter Mobility Mentoring is dat de weg om blijvend uit de armoede te komen, begint met het wegnemen van stress. Het lukt meestal niet om mensen met voortdurende geldzorgen blijvend uit de financiƫle ellende te krijgen. Afspraken vergeten, beloften niet nakomen, snel opgeven, weinig flexibel zijn en snel boos worden: schuldhulpverleners komen het vaak tegen. Vaak is het hierbij geen onwil, maar onmacht. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen pas in staat zijn om te doen wat er moet gebeuren als de stress onder controle is. Want stress tast het vermogen aan om problemen doelmatig aan te pakken, prioriteiten te stellen en impulsen te controleren. Juist de vaardigheden die je nodig hebt om uit de armoede te geraken, verminderen aanzienlijk door de stress die wordt veroorzaakt door armoede.