Verrassingstocht door Zoetermeer voor vrijwilligers

Zaterdag 2 juni kregen vrijwilligers van Humanitas Zoetermeer een middag uit aangeboden, als bedankje voor al hun inzet. Het programma van de middag was gericht op ontspanning, elkaar en elkaars activiteit beter leren kennen en bijzondere mensen en plekken in Zoetermeer ontdekken. Drie groepen maakten een tocht door Zoetermeer, waarbij iedere groep een eigen thema had.

Alles dat aandacht krijgt, bloeit
De eerste groep ging naar Buurttuin de Zoete Aarde om daar uit de pluktuin een paar veldboeketten te halen. Die waren bestemd voor het volgende adres: de bewoners van WelThuis Monteverdi, een huis voor mensen met een lichamelijke beperking en/of lichte dementie. Dat de pluktuin haar naam eer had aangedaan en volledig leeggeplukt was mocht deze groep niet deren. Zij deden het dichtstbijzijnde winkelcentrum aan en haalden daar hun boeketten voor de mensen in Monteverdi. Maar goed ook, want in de huiskamer stond reeds op een whitebord aangekondigd dat Humanitas die middag bloemen kwam brengen!

Als laatste plek werd de kringloopspeelgoedwinkel aan de Hitchkockstrook bezocht, waar een krat vol tweedehands speelgoed werd afgeleverd. In de speelgoedwinkel wordt speelgoed weer opgeknapt door werknemers in het kader van een leerwerkproject vanuit de gemeente. Vervolgens wordt het voor een klein prijsje verkocht en gaan de opbrengsten naar goede doelen zoals de dierenambulance, de voedselbank, kinderen in achterstandsgezinnen en stichting Pallet.

Kijk eens door de ogen van een ander
Hoe bijzonder kan eigen land zijn… Dit ervoeren de mensen uit de tweede groep, die het historisch museum in de Dorpsstraat bezochten. Een prachtige fototentoonstelling die Nederland, de mensen, de gebruiksvoorwerpen en zelfs het weer liet zien door de ogen van niet-Nederlanders.

Boeiende anekdotes werden verteld over de geschiedenis van Zoetermeer. Vooral het verhaal over John McCormick, de boordschutter van de Amerikaanse bommenwerper die aan het einde van WOII in de Geerpolder bij Zoeterwoude een noodlanding maakte, maakte indruk. John McCormick sloot zich bij het Verzet van Zoetermeer aan, maar werd door de Duitsers tijdens een overval op hun schuilplaats doodgeschoten. Ook de in het museum aanwezige ‘schatkamer’ werd bewonderd. Hier zijn voorwerpen te vinden uit vroeger tijden.

Vervolgens voerde de tocht naar de troostkamer in de Dorpsstraat. De eigenaresse lichtte haar doel met de troostkamer toe: mensen die in een verdrietige periode zitten blij maken met kleine geschenken die niet vergankelijk zijn. Een ieder kreeg de gelegenheid om een kleinigheid uit te zoeken voor iemand uit de eigen naaste omgeving die dat goed zou kunnen gebruiken.

Tenslotte werd het fysiotherapeutisch centrum in Palenstein aangedaan. Hier kreeg men inzicht in de factoren die een goede gezondheid positief kunnen beïnvloeden (omgeving, mentaal, fysiek, medisch, etc.). Ook kreeg eenieder de gelegenheid een test te doen, wat een deel van deze groep sportievelingen, die de route van die middag op de fiets deden, zich niet liet ontnemen.

Benut de kansen die er zijn
De derde groep werd verrast door technologische hoogstandjes van 3D-printing in het Fablab. In een kort filmpje viel te zien hoe zelfs een compleet huis in 24 uur gebouwd kan worden met behulp vn deze techniek. Het Fablab biedt als leerwerkproject mensen de gelegenheid werkervaring op te doen. En vervolgens hun kennis weer te delen. Ofwel: leren door denken, doen en delen.

Ook deze groep bezocht de speelgoedwinkel en leverde een forse hoeveelheid ingezameld speelgoed af. Tijdens een drankje met wat lekkers erbij kregen zij de achtergrond van dit gemeentelijk project te horen.

Tenslotte stond de brandweerkazerne als te bezoeken locatie op het programma. De invulling van 24-uursdiensten, de interne werkwijze, de opleidingen, het werken met vrijwilligers: dit alles passeerde de revue. Er werd een kijkje in de keuken gegeven van het leven binnen kazernemuren.

Als klap op de vuurpijl mochten de groepsdeelnemers de brandweerspuit hanteren. Bij een sloopauto konden ze uitproberen hoe een autoportier eruit gehaald kan worden met elektrisch aangedreven gereedschap.

Al met al een middag die indruk maakte en waarbij we de link naar het eigen vrijwilligerswerk konden leggen. Iedere groep kreeg de opdracht om tijdens de tocht een foto te maken die het werk van Humanitas goed tot uitdrukking brengt. Vele foto's werden er gemaakt. Deze vormen een prachtige herinnering aan een bijzondere middag vol indrukken en gezelligheid met elkaar. Bij boerderij 't Geertje, de eindlocatie waar een heerlijk buffet stond te wachten, werd dan ook nog lang nagepraat.

Terug naar het nieuwsoverzicht