Vrijwilliger worden? “Iedereen is interessant.”

Wat betekent het om vrijwilligerswerk te doen voor Humanitas Zoetermeer? Je helpt natuurlijk je stadgenoten, maar wat kan je er voor jezelf uithalen? Om daarachter te komen gaan we in gesprek met twee van onze vrijwilligers, Anke Flaton-Bootsman en Jack van de Pol.

Jack herinnert zich het moment van eerste contact met zijn ruim 90-jarige deelneemster nog goed. “Ze keek in het begin de kat uit de boom, in tegenstelling tot mijn verwachting dat ik met veel tamtam zou worden binnengehaald. Het was wel gelijk een heel prettig contact. En dat is het ook gebleven.”

Ook Anke wordt blij van de momenten samen met haar deelneemster. “Praktische tips die je geeft tijdens je aanwezigheid hebben gelijk een vervolg,” merkt ze op. “We ontdekken samen nieuwe dingen, zoals Whatsapp. Nieuwe mogelijkheden die we samen inzien kan ik ook weer gebruiken in mijn eigen dagelijkse leven.”

Dat onderstreept Jack. “Je leert van de mensen die je ondersteunt. We hebben regelmatig discussies over politiek en andere onderwerpen, wat erg waardevol is. Bovendien leer je op zo’n manier zelf ook hoe jij je leven op een mooie manier invulling kan geven. Het is in die zin ook een goede levensles.”

“Praten over dingen die bij anderen spelen, kan je ook helpen om je eigen leven te relativeren,” vult Anke aan. Tijdens haar eerdere vrijwilligerswerk voor Home-Start kwam ze al in contact met mensen uit verschillende landen. “Je ontmoet mensen die je normaal niet ontmoet, door het vrijwilligerswerk kom je echt uit je eigen bubbel. Iedereen is interessant.”

Waarom is vrijwilligerswerk doen voor Vriendschappelijk Huisbezoek bij Humanitas Zoetermeer zo mooi en belangrijk? “Je krijgt hele goede begeleiding. En je ontmoet andere vrijwilligers die gelijkgestemd zijn,” zegt Anke. “In het begin dacht ik; ‘Kan ik dit wel?’ Later merk je dat er zijn vaak al genoeg is. Al doe je voor je gevoel weinig, je bent toch een grote meerwaarde voor degene die je ondersteunt.” Jack reageert instemmend. “Het is vaak een bewustwording dat er mensen zijn die af en toe iets extra’s nodig hebben.” Anke is het hier volkomen mee eens. “Je wordt er blij van dat je iets voor een ander kan betekenen.”

Overweeg je om zelf vrijwilliger te worden? We organiseren op dinsdag 20 november van 13:00 uur tot 14:00 uur een koffiemoment met bestaande vrijwilligers, die je alles kunnen vertellen over wat je te wachten staat.

Heb je nu al behoefte aan meer informatie? Neem dan contact op met coördinator Nestha May-Elmont (06-35112143 of nesthamay@humanitaszoetermeer.nl).

Terug naar het nieuwsoverzicht