Je voorkomt letterlijk dat een gezin in de kou komt te zitten

Annette Zondervan, van oorsprong marketeer
Sinds zes jaar vrijwilliger, sinds één maand Coördinator Thuisadministratie

“De hulpvraag waarmee we door deelnemers worden benaderd, is eigenlijk nooit de échte vraag. Mijn ervaring is dat financiële problemen meestal niet op zichzelf staan maar ergens uit voortkomen. De problemen zijn het resultaat van bijvoorbeeld de gezinssituatie, de samenloop van omstandigheden of de geestelijke gesteldheid van de deelnemer. Zo vragen ze bijvoorbeeld hulp bij het uitzoeken van een doos administratie. Maar tijdens het uitzoeken verschijnt er – als konijnen uit een hoge hoed – een gigantische berg onderliggend financieel lijden en heeft de deelnemer al vijf verschillende deurwaarders aan huis gehad. Mijn hulp is daardoor niet alleen praktisch van aard maar betreft ook ongelooflijk veel coaching.”

Annette is van oorsprong marketeer maar gooide zes jaar geleden het roer om. “Ik wilde in mijn leven meer het verschil kunnen maken en koos voor opleidingen tot budgetcoach en NLP coach.” Tegelijkertijd startte ze zes jaar geleden als vrijwilliger Thuisadministratie en is ze sinds kort Coördinator Thuisadministratie. “Bij Thuisadministratie hebben we deelnemers met een ongekende variatie aan problemen. In de afgelopen 6 jaar was geen enkel geval hetzelfde! Mijn ervaring is dat het wel meestal gezinnen zijn die we helpen en vaak alleenstaande moeders. Van chaotische huishoudens die het overzicht zijn verloren, deelnemers die willen scheiden maar geen idee hebben welke financiële gevolgen dat heeft tot aan nieuwkomers in de samenleving die gewoonweg de zakelijke brieven en formulieren niet begrijpen omdat ze de Nederlandse taal nog onvoldoende beheersen.”

Bij Humanitas wordt echt samengewerkt met de deelnemer. Schouder aan schouder wordt gezamenlijk het probleem getackeld. Vervolgens wordt de deelnemer begeleid zodat deze uiteindelijk zelfstandig weer de draad kan oppakken. Soms houden deelnemers zich niet aan afspraken of geven niet thuis. “Dat hoort ook bij het vrijwilligerswerk. Maar daar tegenover staat het besef dat je grote positieve invloed kunt hebben op het leven van andere deelnemers. Een mevrouw die tegen me zei dat ik het lichtpuntje voor haar was. Of een dame die me met tranen in haar ogen bedankte. Ze had zo vaak vergeefs geprobeerd haar leven op de rit te krijgen maar nu – met hulp – was het dan eindelijk gelukt! Dat zijn voor mij de echte pareltjes.” Of die ene keer dat Annette een gasbedrijf sprak, tijdens het uitzoeken van de administratie van een deelnemend gezin. “Wat bleek, het gezin zou de week erna afgesloten worden! Op zo’n moment besef je welke impact je kunt maken, je voorkomt letterlijk dat het gezin in de kou komt te zitten. Dat is dus het verschil dat je als vrijwilliger kunt maken.”

Terug naar het nieuwsoverzicht