Vriendschap door Humanitas

"Ik kijk altijd uit naar de bezoeken"

HAARLEM "Ik vind het altijd heel fijn als Igna en haar lieve hond Bob op bezoek komen. Het geeft me veel plezier en ontspanning", aldus deelneemster Carla Plantinga. Vriendschappelijk Huisbezoek van Humanitas Zuid-Kennemerland is bedoeld voor iedereen die zich veel alleen voelt. Bij Vriendschappelijk Huisbezoek komt een vrijwilliger van Humanitas bij de deelnemer thuis of ze gaan samen op pad.

Sutiah van Netten

Drie jaar geleden kreeg deelneemster Carla Plantinga een herseninfarct. Vanaf dat moment veranderde haar leven. "Ik ben altijd heel actief en ondernemend geweest, maar door de herseninfarct is de linkerkant van mijn lichaam verlamd geraakt. Veel mensen konden niet met de situatie omgaan en kwamen na een tijdje niet meer op bezoek. Ik hoor dit wel vaker van mensen in een soortgelijke situatie. Je hoort er niet meer bij, dat is vreselijk", vertelt Carla.

Een ambulante hulpverlener heeft Carla aangemeld bij Vriendschappelijk Huisbezoek van Humanitas Zuid-Kennemerland. De derde vrijwilliger van Humanitas die nu bij Carla op bezoek komt is Igna van Engelen, vrijwilliger en co√∂rdinator van Vriendschappelijk Huisbezoek en Activerend Huisbezoek. Het blijkt een goede match te zijn. "Ik kijk altijd uit naar de bezoeken van Igna en haar hond Bob. Onze eerste ontmoeting was een jaar geleden. Het klikte meteen tussen ons, want we hebben dezelfde interesses. Igna komt heel trouw bijna iedere week. We hebben geen vaste bezoekdag. Alles gaat in overleg en op gelijkwaardige basis. We gaan graag met Bob lekker wandelen in het bos, samen boodschappen doen of een museum bezoeken", vertelt Carla.

Coördinator Igna heeft veel bewondering voor hoe Carla met de situatie omgaat. "Carla is een hele sterke vrouw, want ondanks alles blijft ze positief en zit ze vol humor", vertelt Igna. De twee dames praten veel met elkaar. Het onderwerp eenzaamheid komt soms ter sprake. Carla: "Eenzaam ben ik niet. Ik ben wel veel alleen en daarom zoek ik zelf de gezelligheid op. Ik ga overal naar toe met mijn scootmobiel zoals naar buurtcentrum Da Vinci, Ons Tweede Huis of naar de Filmschuur in de stad. Als ik het moeilijk heb, dan lucht ik mijn hart bij Igna. Ze kan heel goed luisteren. Het is gewoon heel fijn dat ze er voor me is."

In samenwerking met het Rode Kruis heeft Humanitas naast Vriendschappelijk Huisbezoek ook het Activerend Huisbezoek. Igna: "Bij Activerend Huisbezoek willen we deelnemers zoveel mogelijk activeren om uiteindelijk zelfstandig actief deel te nemen aan het sociale leven. Een vrijwilliger van Humanitas begeleidt de deelnemer hierbij."

Humanitas Zuid-Kennemerland biedt mensen graag een helpende hand. Het kantoor is gevestigd aan de Wilhelminastraat 12 in Haarlem. Vrijwilligers zijn ook altijd van harte welkom. Deelnemers kunnen een mail sturen naar: huisbezoek.zkl@humanitas.nl. Voor meer informatie kan men kijken op www.humanitas.nl/zuid-kennemerland

Terug naar het nieuwsoverzicht