Zuidwest Friesland

Start lotgenotengroep steun bij Rouw

Is een lotgenotengroep iets voor jou?

“Kijk naar de toekomst en koester het verleden”

Soms volledig onverwacht en soms na een moeilijke tijd tussen twijfel en hoop verlies je je partner, je kind, je naaste. Misschien wel veel te jong, nog in de kracht van het leven. Dan ineens is het over. Een grote leegte kondigt zich aan. Hij of zij is er niet meer. Alles wat je deelde stopt, alleen de herinnering blijft. Groot verdriet, woede, onmacht en/of gelatenheid kan zich van je meester maken. Soms – raar genoeg - ook vreugde over de dingen, die je samen hebt meegemaakt. De eerste ontmoeting, geboorte van de kinderen, een feest, een hele bijzondere of heel gewone heerlijke vakantie samen.

En hoe nu verder?

Dat doet ieder op zijn eigen manier. Door er heel veel, of juist heel weinig over te praten. Overactief of inactief te worden. Of door het deelnemen aan een rouwgroep. Met z’n zessen om tafel met goede begeleiding erbij om elkaars verlies en verdriet te delen. En hoewel iedereen op zijn of haar manier met het rouwproces omgaat is het goed te merken, dat er zowel verschillen, als overeenkomsten zijn. Voor mannen en voor vrouwen.

Peter: "Het maakte het voor mij makkelijker om ook buiten de groep het gesprek over het plotselinge verlies van mijn vrouw aan te gaan. En te accepteren, dat het verdriet en de verwerking daarvan komt zoals het komt. Neem de tijd en geef jezelf de tijd. Ieder doet het in zijn eigen tempo.

En ik heb geleerd het verleden, dat ik samen met mijn vrouw heb gedeeld te koesteren in alle dierbare herinneringen die er zijn. Daar ook bij stil te staan en de tijd te nemen. Tegelijkertijd is er weer een blik op de toekomst. Plannen maken, zorgen om de kinderen, weer een nieuwe relatie opbouwen, wel of niet verhuizen, drukte met het werk, …………….. Het leven gaat verder en vraagt erom geleefd te worden." 

Humanitas Zuidwest Friesland start in het najaar van 2017 weer een lotgenotengroep. 

Rouwen is heel moeilijk en hoe je dat moet doen kan niemand je vertellen. De vrijwilligers van Humanitas kunnen u helpen om dit grote verdriet bespreekbaar te maken en u hierbij ondersteunen. Kent u het gevoel van verlatenheid, verdriet en de wanhoop na het verlies van een geliefd iemand? Na de drukte van de eerste weken krijg je misschien een heel eenzame periode, je denkt “heeft het allemaal nog wel zin?” Maar ook “ik moet flink zijn!" Door met elkaar in gesprek te gaan ervaar je herkenning en begrip.

Het is ook mogelijk dat een vrijwilliger bij u thuis komt voor een persoonlijk gesprek.

Voor informatie en opgave kunt u contact opnemen met Tetsie Reinsma via tel.nr. 0517-854985 (b.g.g. 06-41951960).

Terug naar het nieuwsoverzicht