Nieuwe coördinator Home-Start van Humanitas in coronaperiode

Vlak voor de lock down medio maart was het rond: in april volgt Margreet Gonlag haar voorganger Karlijn Houben op als coördinator van Home-Start in de gemeenten Súdwest-Fryslan en De Fryske Marren. “Voor iedereen is de coronaperiode, waarbij velen verplicht thuis kwamen te zitten, bijzonder. En het is ook een hele rare periode om een nieuwe baan te beginnen” aldus Margreet. Nu, half juni, blikt ze terug op een zeer enerverende start. “Zoals in veel andere gezinnen, waren ook bij mij mijn twee kinderen plotseling fulltime thuis van school met een portie schoolwerk en was ik, naast opstartend in mijn werk bij Humanitas, ineens ook juf.”  

Home-Start is het onderdeel van Humanitas gericht op opvoed- en gezinsondersteuning bij lichte, alledaagse opvoedvragen. Preventie en vroegtijdig inzetten van ondersteuning is van groot belang, met als doel om kleine vragen klein te houden en niet te laten uitgroeien tot grote problemen. Home-Start wil kinderen een goede start geven in het leven. Ervaren, getrainde en vrijwillige opvoedmaatjes bieden ouders precies die ondersteuning die in het betreffende gezin gevraagd wordt. De vraag van de ouders staat centraal, dat is één van de belangrijkste pijlers van Home-Start. 

Ook nu staan Home-Start opvoedmaatjes klaar voor gezinnen 

Doordat de scholen voor een langere periode dicht zijn geweest en kinderen en hun ouders veel samen thuis zijn geweest, kan de opvoeding als extra zwaar worden ervaren. Ineens waren vele volwassenen niet alleen opvoeder, maar ook juf/meester en moest het eigen werk thuis worden uitgevoerd. Voor veel ouders was het een pittige opgave om alle ballen in de lucht te houden. Dit kan de aanleiding zijn om juist nu ondersteuning te willen voor meer rust en harmonie.

Om alle deelnemende gezinnen én vrijwilligers van Home-Start in deze lastige tijd een hart onder de riem te steken, hebben alle vrijwilligers een potje met zonnebloemzaadjes ontvangen en de gezinnen een potje met vergeet-me-niet zaadjes. Mét een bijpassend kaartje. 

Juist ook nu ondersteunen de opvoedmaatjes van Home-Start de gezinnen bij de opvoeding. Terwijl zij in ‘normale’ tijden naar de gezinnen toe gaan, is de ondersteuning de afgelopen maanden op afstand geweest: telefoon, videobellen, whatsapp en/of bezoekjes op afstand. Meer en meer komen de bezoeken weer op gang.

Opvoedmaatje worden? 

Home-Start ondersteunt in de gemeenten Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren ouders vanaf 28 weken zwangerschap tot en met kinderen in de leeftijd van 14 jaar. Als vrijwilliger ben je een belangrijk maatje voor ouders en hun kinderen. Je biedt een luisterend oor, ondersteuning en hulp. Wekelijks heb je contact met het gezin. Na een paar maanden tot maximaal anderhalf jaar gaan de ouders met hun opgroeiende kinderen weer op eigen kracht verder. Door Home-Start wordt je goed begeleid, je krijgt een training en coördinator Margreet Gonlag begeleid je bij het ondersteuningsproces. Lijkt dit vrijwilligerswerk je wat, én heb je opvoedervaring? Neem dan contact op met Margreet Gonlag: 0651311852/m.gonlag@humanitas.nl 

Terug naar het nieuwsoverzicht