Vrijwillige maatjes en mantelzorgondersteuners

Maak als maatje  het verschil door samen een spelletje te doen, een wandeling te maken, ergens een kopje koffie te drinken, etc.
Of ontlast een mantelzorger door een activiteit te doen met diens naaste, die aansluit bij zijn of haar interesses. 

Theo (vrijwilliger Stand-by) heeft al op diverse adressen steun kunnen bieden. Op dit moment onderneemt hij activiteiten met iemand die door ziekte moeilijk alleen kan zijn. Ze gaan bijvoorbeeld samen tuinieren. Zijn vrouw heeft dan even tijd voor haarzelf.

Saskia (vrijwilliger Stand-by) bezoekt regelmatig een mevrouw om samen een kopje thee te drinken of een boodschapje te doen. Deze mevrouw vindt dat erg gezellig omdat ze zich soms eenzaam voelt. Haar naaste familie vindt het een geruststellende gedachte dat Saskia regelmatig om het hoekje kijkt.

George (vrijwilliger Maatjesproject) geeft aan dat hij zoveel mogelijk met z'n maatjes naar buiten gaat. Een wandeling, koffiedrinken buiten de deur, even weg van de plek waar ze altijd zijn. Dat vergt weleens wat overredingskracht, maar uiteindelijk lukt het altijd. Mensen vinden het fijn om contact van 'mens tot mens' te hebben in plaats van met een professional.

Volgens Theo is het een prettig idee dat de coördinatoren van Humanitas Zuidwest Friesland zowel contact hebben met de vrijwilligers als met de deelnemers. Er is altijd ruggespraak mogelijk.

Wat geeft deze vrijwilligers de meeste voldoening? Dat de ander afleiding heeft gehad. Daar zijn ze het alle drie over eens.

De tijdsinvestering varieert van ‘zo nu en dan’ tot regelmatig (bijvoorbeeld één keer per week).

Ook vrijwilliger worden? Neem contact op met mevr. J. Peereboom, 06-49620625 of via  intake@humanitas-zwf.nl.

Terug naar overzicht