Jongerenmaatjes Match

De Humanitas Jongerenmaatjes bieden je vriendschap en steun bij lastige situaties thuis of op school. Je maatje heeft aandacht voor jou.

Een maatje is fijn. Zeker als je een steuntje in de rug kunt gebruiken vanwege een lastige situatie thuis of op school. Of omdat het contact met anderen niet zo lekker loopt en je het gevoel hebt er alleen voor te staan. De reden maakt niet uit. Heb je niemand om op terug te vallen? Je Jongerenmaatje is er wél voor je, luistert naar je en geeft je aandacht en steun.

Je maatje gaat uit van jouw behoefte en legt je niets op. Het is een vriendschappelijk contact op basis van gelijkwaardigheid, gezelligheid en vertrouwen. Je kunt bijvoorbeeld samen gaan sporten, naar een leuke bijeenkomst, een hobby uitzoeken of gewoon kletsen. Maar ook als je tips nodig hebt voor een sollicitatiebrief, een opleiding, of hulp wilt bij een telefoongesprek – op je maatje kun je bouwen. Voor iedereen tussen de 12 en 25 jaar.

Voor wie is Match?

Er zijn veel redenen waarom jongeren een maatje kunnen gebruiken: eenzaamheid, moeilijk contact leggen met anderen, een lastige thuissituatie, problemen met schoolmotivatie of vrienden. Wat de reden ook is, allen hebben tijdelijk een steuntje in de rug nodig. Kenmerk van het maatjescontact is gelijkwaardigheid, gezelligheid, laagdrempeligheid en vertrouwen. Deelname aan Match is gratis en er is een budget voor activiteiten.

Wat houdt "maatje zijn" in?

De maatjes die Humanitas op dit moment inzet zijn vrijwilligers of studenten van sociale opleidingen die praktijkervaring opdoen. Zij krijgen een training van 3 dagdelen/avonden en worden daarna als maatje gekoppeld aan een jongere voor een periode van ongeveer een jaar. Maatje en jongere spreken wekelijks af, doen activiteiten die beiden leuk vinden en kletsen vooral samen. Van tevoren bespreken ze op welk gebied de jongere ondersteuning nodig heeft (de coachvraag).

De maatjes worden begeleid door een projectcoördinator. Wie maatje wil worden moet een Verklaring Omtrent Gedrag overleggen en een maatjescontract tekenen.

Aanmelding en informatie

Voor meer informatie en aanmelding van vrijwilligers of deelnemers kunt u contact opnemen met de coördinator van dit project. Namen, telefoonnummers en mailadressen vindt u op de pagina Contactinformatie.