Humanitas start maatjesprojecten

Humanitas begint in de gemeente Kampen twee maatjesprojecten om de eenzaamheid en andere sociale problematiek tegen te gaan. Eerder deze maand kreeg de vereniging subsidie van de gemeente Kampen om te starten met het project Tandem. Eind vorig jaar was jongerenmaatjesproject Match al van start gegaan. 

Met de projecten wil Humanitas een vuist maken tegen eenzaamheid in de regio Kampen. Humanitas Tandem koppelt vrijwilligers aan mensen met weinig sociale contacten en helpt hen hun sociaal isolement te doorbreken. Petra Stevering, coördinator van Tandem: “Alle mensen die met eenzaamheid kampen kunnen bij ons terecht. Onze vrijwilligers ondersteunen mensen voor de periode van een jaar, om ze weer op gang te helpen.” 

Match-project voor jongeren
Het Tandem-project richt zich vooral volwassenen. Voor jongeren biedt Humanitas ondersteuning in het Match-project. Vrijwilligers worden aan jongeren tussen de 12 en 25 jaar gekoppeld.  Coördinator Sandra Marsman: “Deze jongeren hebben een duidelijk doel, maar hebben tijdelijk een steuntje in de rug nodig. Dit kan te maken hebben met bijvoorbeeld hun zelfvertrouwen of een gebrek aan sociale contacten. Vrijwilligers zijn een luisterend oor en door middel van activiteiten helpen we de jongere weer op weg.” Zo biedt Match jongeren de kans meer grip te krijgen op hun leven. 

Eenzaamheid groeiend probleem

Humanitas merkt dat de behoefte aan ondersteunend contact door een vrijwilliger toeneemt. ‘Humanitas biedt al jaren ondersteuning aan mensen die het in hun eentje niet redden’, vertelt Stevering. ‘De problemen waarmee zij een beroep op ons doen, worden echter zwaarder en complexer.’

Door de decentralisaties zijn steeds meer taken bij de gemeente belegd, projecten als Match en Tandem passen helemaal binnen Kamperkracht. Kampenaren helpen en ondersteunen elkaar. Humanitas biedt de nodige scholing en ondersteuning.

Vrijwilligers gezocht

Nu het project officieel van start kan is Humanitas per direct op zoek naar vrijwilligers. Voor meer informatie, neem contact op met Petra Stevering via p.stevering@humanitas.nl 

Terug naar het nieuwsoverzicht