Humanitas Zwolle-Kampen start met online training tegen eenzaamheid.

Humanitas Tandem (Kampen) en Match (Zwolle) zijn één van de weinige Humanitas projecten in Nederland die, bij wijze van pilot, een online training tegen eenzaamheid gaan aanbieden. 

43% van de Nederlanders ervaart gevoelens van eenzaamheid, die gevoelens zijn alleen aan te pakken door degene die ermee zit. In de online training ‘Meer contact’ leren deelnemers wat zij zélf kunnen doen tegen eenzaamheid. De training bevat veel praktijkoefeningen die deelnemers buiten de deur in het contact met anderen doen. 

Na een succesvolle proef met de online training tegen eenzaamheid eerder dit jaar in ’s-Hertogenbosch bieden drie Humanitas afdelingen de training vanaf september aan. Bij gebleken succes behoort een landelijke uitrol tot de mogelijkheden. De training is ontwikkeld door Bureau Over-ons.

Henriëtte Toornstra van Humanitas Zwolle vertelt: ‘Deze online training is laagdrempelig en daarom voor sommige mensen juist aantrekkelijk. Wij zien deze training als een aanvulling op ons reguliere aanbod. Ook deze training is erop gericht sociale drempels op individueel niveau weg te nemen. Dat gebeurt door mensen inzicht te geven in wat eenzaamheid is en hoe het werkt en door ze vervolgens ook met die inzichten te laten oefenen. Gewoon in hun eigen omgeving. Denk aan het praatje met de buren of in de straat. Daardoor kunnen nieuwe gewoontes ontstaan en gaan mensen zich comfortabeler voelen in sociale situaties.’

Hoe het werkt

Deelnemers aan de online training ontvangen twee maanden lang elke dag een e-mail. De training is door de vele voorbeelden praktijkgericht en leuk om te doen. Je begint als deelnemer thuis in je eigen veilige omgeving en gaat van lieverlee steeds vaker buiten de deur praktijkopdrachten doen. Veel van die opdrachten zijn gericht op het leggen van contact in de eigen omgeving en kunnen dus ook binnen corona-beperkingen uitgevoerd worden. De mails en opdrachten kosten nooit meer dan tien minuten per dag en zijn luchtig van opzet. Door de persoonlijke insteek blijven deelnemers gemotiveerd. Als deelnemer leer je zo in twee maanden tijd wat je zélf kan doen om meer en leukere contacten te krijgen. Deelname is gratis.

Petra Stevering van Humanitas Kampen: ‘Eenzaamheid stond al enorm in de belangstelling en door corona is dat alleen maar toegenomen. Tijdens corona moeten wij allemaal onze sociale contacten beperken. Dus als jouw netwerk al te smal was, dan word je daar stevig mee geconfronteerd. Deze online training is laagdrempelig en je kunt de opdrachten doen wanneer het jou uitkomt. Zo bieden wij onze deelnemers mogelijkheid zichzelf te helpen. Dat vinden we belangrijk.’

Gratis 

De training is bedoeld voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar in Zwolle en Kampen vanaf 18 jaar die hun sociaal leven willen opfleuren en die daar zelf hun best voor willen doen. Deelname is gratis.

Kijk op https://www.humanitas.nl/afdeling/zwolle/activiteiten/meercontact/

Terug naar het nieuwsoverzicht