Humanitastisch Café: Eenzaamheid, wat doen we eraan?

De afdelingen Zwolle en Omstreken van Humanitas en het Humanistisch Verbond organiseren samen het Humanistisch Café rondom het thema: Eenzaamheid: Wat doen we eraan? 

Op woensdag 26 september is Willie Oldengarm te gast bij het Humanistisch Café. Oldengarm is sociaal gerontoloog. Zij combineert een jarenlange ervaring als opbouwwerker met een inmiddels wetenschappelijk geschoolde achtergrond op dit gebied. Haar thema is de strijd tegen eenzaamheid. 

Willie Oldengarm vindt dat eenzaamheid onvoldoende op de agenda staat. “We zijn ons nog te weinig bewust van dit probleem” zegt zij hierover. Een simpel voorbeeld: van ouderen die getrouwd zijn, overlijdt één van de twee onherroepelijk als eerste. De ander blijft achter en zal, soms na tientallen jaren samenzijn, om moeten leren gaan met de nieuwe situatie.

Maar eenzaamheid is zeker niet alleen een probleem van ouderen. Ook jongeren hebben ermee te kampen. Juist door de laagdrempeligheid van social media worden ze geconfronteerd met leeftijdsgenoten die het perfecte plaatje laten zien (en meestal is ook dat schone schijn). Dat kan al op jonge leeftijd leiden tot gevoelens als ‘hoor ik er wel bij’ of ‘waarom heb ik geen betekenisvolle vriendschappen’.

Voor dit probleem zijn geen simpele, pasklare oplossingen. De redenen achter iemands eenzaamheid verschillen natuurlijk per persoon. Maar er zijn wel degelijk een aantal manieren waarop we, als samenleving én op individuele basis, kunnen helpen om het probleem te verminderen. Op deze woensdagavond zijn ook coördinatoren van Humanitas aanwezig die kunnen vertellen hoe zij in Zwolle en omstreken eenzaamheid tegengaan in diverse projecten.

Deze avond is interessant voor wie vanuit een werksituatie te maken heeft met eenzaamheid (zorgverleners, coaches, psychologen) maar ook voor wie een persoonlijke link heeft met het onderwerp (mantelzorgers, betrokkenen). Ook voor wie zich afvraagt wat hij/zij kan doen in zijn directe omgeving wordt dit zeker een waardevolle bijeenkomst. We hopen u daarom te mogen verwelkomen op woensdag 26 september in de Stadkamer.

Het gaat bij dit Humanistisch Café om een interactieve avond; een combinatie van presentatie, workshop en vragen.

Locatie: Stadkamer, Zeven Alleetjes 1A, Zwolle. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Deelname 5 euro (3 euro voor leden Humanistisch Verbond). Contant betalen aan de zaal.

Terug naar het nieuwsoverzicht