Opening Vriendencafé

Kampen heeft een Vriendencafé. Hier kunnen mensen in een veilige en gezellige omgeving kletsen, spelletjes doen en oefenen met het leggen van contacten. Wethouder Jan Peter van der Sluis van opende  het Vriendencafé op donderdag 3 oktober. Locatie: De Huiskamer aan de Burgwal 58.

In het Vriendencafé kunnen mensen iedere eerste vrijdagavond van de maand in een ontspannen, huiselijke sfeer nieuwe mensen leren kennen. In totaal vijf gastvrouwen/heren in de leeftijd van 17 tot 70 jaar zorgen ervoor dat bezoekers zich welkom en gezien voelen. Wie het lastig vindt om alleen naar het Vriendencafé toe te gaan, kan worden opgehaald.

Het Vriendencafé is gisteren in de Kom Erbij week officieel geopend, maar is een paar weken geleden in kleine kring al van start gegaan. Vrijwilligster Toos Kiel: ‘Ik ben erg enthousiast. We hebben het gezellig. We kletsen, sjoelen en spelen spellen met elkaar. Het blijkt in een behoefte te voorzien voor jong en oud; een ontmoetingsmoment in het weekend.’ 

Die signalen kreeg ook Petra Stevering, coördinator Tandemproject van Humanitas.  ‘Voor veel mensen is de drempel te hoog om tijdens één van de activiteiten in de gemeente Kampen op iemand af te stappen. Juist het weekend voelen veel mensen zich alleen. Het Vriendencafé is een mooie aanvulling op het Tandemproject en de vriendenkringen van Humanitas.’

Vrijwilligers van Humanitas zijn het afgelopen jaar druk geweest met de voorbereidingen. Vrijwilligster Joke van Schagen: ‘We hebben vorig jaar al gekeken in Doetinchem om inspiratie op te doen. Vervolgens hebben we maanden gezocht naar een geschikte locatie. We zijn heel blij met de huiselijke ruimte die we mogen gebruiken van GewoonZorg en met de poule van enthousiaste gastvrouwen/-heren.’

Ook de bezoekers weten het initiatief te waarderen, merkte Petra Stevering bij de opening: ‘Ik sprak iemand die vertelde dat ze zich gezien en erg welkom voelt.’ Een ander vertelde: ‘het vermindert mijn gevoel van eenzaamheid, ik kijk er naar uit, heb een gezellige avond en kan er van nagenieten’.

Wethouder Jan Peter van de Sluis zegt: ‘Er is veel eenzaamheid in Kampen, dit is niet op te lossen met activiteiten,  het Vriendencafe ondersteunt mensen om met elkaar in contact te komen en vriendschappen op te bouwen’.                                                                    
 
Het Vriendencafé wordt iedere eerste vrijdag van de maand gehouden van 19.30 uur tot 22.00 uur in De Huiskamer, Burgwal 58 in Kampen. Het initiatief wordt gesponsord door de Albert Heijn en Hema. Zij zorgen voor koffie, frisdrank en iets lekkers. Ook zin om te komen? We vinden het fijn als je je aanmeldt. Dit kan door te mailen naar: vriendencafekampen@humanitas.nl.

Terug naar het nieuwsoverzicht