District Noord

“Vrijwilliger, bevlogen zijn en bevlogen blijven”

Humanitas district Noord wil als vrijwilligersorganisatie en vereniging een zo goed mogelijke kwaliteit van ondersteuning bieden, zonder te vervallen in regels en bureaucratie.

Heden ten dage zijn  er binnen veel organisaties allerlei regels, voorschriften, rapportages, certificaten en protocollen ontstaan ten aanzien van de voorbereiding en verantwoording van het werk en de tijd voor de uitvoering:  “waar het gebeurt”,  is steeds meer naar de achtergrond verschoven. 

Humanitas heeft Marius Buiting uitgenodigd omdat hij expertise heeft  op het gebied van kwaliteitsvraagstukken en kwaliteitsbevordering als directeur van de  Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in de Zorg. 

Marius Buiting gaf de volgende tips aan Humanitas om kwaliteit te beschrijven zonder te vervallen in regels, licenties, richtlijnen:

1. Maak gebruik van verhalen en leer van elkaar

2. Zorg voor een goede voorbereiding. Belangrijk zijn tijd, motivatie en toewijding.

3. Bij de uitvoering van het werk  is verbondenheid, toewijding en eigenaarschap (i.p.v niemand) belangrijk.

De vragen:  "Voelt het goed? Kun je elkaar in de ogen kijken?" evenals het geven en krijgen van onmiddellijke feedback en de houding om al  werkende proberen de dienstverlening te verbeteren leiden tot verbetering van kwaliteit.  

De kwaliteit van de uitvoering is moeilijk te beschrijven. In het hart gaat het altijd een beetje anders en soms gaat het ook fout. Belangrijk is om zaken eenvoudig te houden en dicht bij mensen, omdat mensen dan het beste presteren. “Denkt aleer gij doende zijt, en doende denkt dan nog” (Guido Gezelle)

4. Ook verantwoording is belangrijk. Wees  transparant en sta open voor feedback en het laten meekijken van anderen, bijv. door met twee mensen ergens heen te gaan, nabespreken en ook voor openbare raden van toezicht.