Groei taal- en voorleesprojecten Humanitas District Noord

In Groningen, Friesland en Drenthe zijn inmiddels meer dan 700 taalvrijwilligers  actief. Zij brengen meer dan 1.000 deelnemers op een leuke manier in contact met taal. Er zijn nu al 16 afdelingen die een voorleesproject hebben en 10 afdelingen die taalcafés houden of individuele taalondersteuning bieden. 

Taalondersteuning is mogelijk voor beginners en gevorderden en is bedoeld voor iedereen die moeite heeft met de Nederlandse taal. De taalvrijwilligers zijn actief in één-op-één les, conversatiegroepen, Taalcafés en Taalhuizen. Voorleesvrijwilligers lezen voor aan kinderen tot 12 jaar. Op vaak speelse wijze worden kinderen meer in contact gebracht met de Nederlandse taal. Ouders worden hier zoveel mogelijk bij betrokken. 

Humanitas District Noord is lid van de organisatie Het Begint met Taal. Hierdoor kunnen de taalvrijwilligers gebruik maken van het trainingsaanbod en materiaal van deze organisatie. Daarnaast werken we samen met de Stiching Lezen en Schrijven, Biblionet, de ROC's en lokale welzijnsinstelllingen in het terugdringen van laaggeletterdheid.

Via de campagne Smakelijk Lezen zamelen we geld in om onze vrijwilligersprojecten voor taalontwikkeling mogelijk te blijven maken. De groep vrijwilligers van het initiatief SAMEN komen graag ook meer vertellen over o.a. de mogelijkheden om nieuwkomers te ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal. 

Door trainingen, begeleiding, persoonlijke aandacht en het leren van elkaar biedt Humanitas maatwerk, kwaliteit en mooie resultaten. 

Wil je meer weten? Bekijk dan ons overzicht van taalactiviteiten.

Terug naar het nieuwsoverzicht