Basistraining Thuisadministratie

De training is bedoeld voor mensen die als uitvoerend vrijwilliger aan de slag willen gaan binnen een activiteit Thuisadministratie van Humanitas.

Deze training is als Blended Learning samengesteld. Dat wil zeggen dat de livetraining gecombineerd wordt met een online training. In de online training worden filmpjes getoond, theorie behandeld en opdrachten gegeven. In de livetraining staat vooral het oefenen van vaardigheden en bewustwording van de houding centraal. Beide vormen vullen elkaar aan en vormen een goede basis om in de praktijk aan de slag te gaan. De livetraining bestaat uit drie of vier dagdelen, de online training is verdeeld in een Humanitas-deel en een Nibud-deel, waarbij het Humanitas-deel inzoomt op de rol, taak en houding van een Humanitas-vrijwilliger en het Nibud-deel inhoudelijke en technische informatie over Thuisadministratie behandeld.

DOEL

  • Leren kennen van de waarden van Humanitas en deze vertalen in het vrijwilligerswerk.
  • Leren kennen van de grenzen en mogelijkheden van de activiteit Thuisadministratie, je rol als vrijwilliger.
  • Kennis van het verloop van de fasen van gedragsverandering.
  • Stappen in de ondersteuning bij de financiële administratie, wat wel en wat niet te doen, diverse oefensituaties.
  • Leren ervaren hoe je iemand kunt ondersteunen zodat die persoon de regie over zijn/ haar leven behoudt, versterkt of kan herstellen.
  • Leren een budgetoverzicht te  maken.
  • Leren kennen en inzetten van diverse gespreks- en luistertechnieken.
  • Leren (her)kennen van de oorzaken en gevolgen van het ontstaan van (problematische) schulden en/of het niet meer (kunnen) bijhouden van een zelfstandige administratie.
  • Het leren ondersteunen bij het op orde brengen van de Thuisadministratie en het nemen van beslissingen.
  • Op de hoogte zijn van de werkwijze van schuldhulpverlening en schuldeisers.

DOOR WIE?

De training wordt gegeven door coördinatoren van de activiteit Thuisadministratie en hebben de opleiding “Trainen bij Humanitas” gevolgd.

Om je aan te melden voor deze training kun je contact zoeken met een van de coördinatoren van de activiteit Thuisadministratie Humanitas bij jou in de buurt. De coördinator zal een afspraak maken voor een kennismakings-/intake gesprek.

VOORBEREIDING

Ter voorbereiding dient de online Basistraining Thuisadministratie afgerond te worden. Deze vind je door met je Humanitas-account in te loggen op: https://intranet.humanitas.nl/. Klik hier op 'Humanitas Academie'. Vervolgens verschijnt een overzicht van beschikbare trainingen (Als Thuisadministratie niet direct zichtbaar is, klik dan eerst op ‘Mijn trainingen’.) Kun je niet inloggen? Neem dan even contact op met academie.zuid@humanitas.nl of 085 044 8600.

GEPLANDE TRAININGEN

Data Tijd Locatie  Aanmelden

Woensdag 11-03-2020

Woensdag 18-03-2020

Woensdag 25-03-2020

Woensdag 01-04-2020

 09.30-12.30

MFA Het Spoor
Schaepmanstraat 36
5041 AR TILBURG

 
 Trainers: Harrie Schuuring en Emma Hoogerwerf

 

Vrijwilligers van Thuisadministratie hebben voorrang. Wanneer blijkt dat er meer dan het maximaal aantal deelnemers zich aanmelden hanteren wij een wachtlijst. Bij onvoldoende deelnemers wordt de training geannuleerd. Je ontvangt in dat geval daar tijdig bericht van.

De scholingen/trainingen zijn gratis voor Humanitas vrijwilligers. Opgave voor scholing is echter niet vrijblijvend; je dient alle dagdelen aanwezig te zijn en als je je opgeeft voor scholing, dan rekenen wij op je!