Begeleide intervisie

Wat is intervisie?   

Intervisie is een werkvorm die volgens een bepaalde structuur verloopt en die helpt om gedachten scherp te stellen, ervaringen uit te wisselen en nieuw gedrag helpt ontwikkelen. Binnen de groep wordt een casus ingebracht die vervolgens wordt besproken. Door het uitstellen van het geven van oplossingen en tips en door op de juiste manier vragen aan elkaar te stellen ontstaat de mogelijkheid de casus van meerdere kanten te bekijken wat kan leiden tot nieuwe inzichten bij de groepsleden en met name bij de inbrenger van de casus.

Wat is begeleide intervisie?  

Bij begeleide intervisie leer je van een deskundige hoe je zelf intervisie kunt gaan toepassen. Ook maak je kennis met de verschillende methoden die je voor intervisie kunt gebruiken, zodat je kunt kiezen welke methode goed bij jou, je groep en de activiteit past.

Waarom past intervisie bij de Humanitas activiteiten?

  • De casus die het meest relevant is voor alle vrijwilligers uit de groep wordt besproken.

  • Op een gelijkwaardige manier wordt er met elkaar samen ingezoomd op een casus

  • De inbrenger bepaald wat hij wel of niet deelt met de groep (houdt de regie)

  • Alle vrijwilligers hebben een verantwoordelijkheid voor zichzelf en voor de ander tijdens het bespreken van een casus door middel van intervisie.

  • Het gaat niet om een uitwisseling van professionele kennis over een bepaald onderwerp maar over de manier van aanpakken van een ieder. Een open en nieuwsgierige houding is hiervoor belangrijk.

  • Er is geen goed of fout, er zijn wel meerdere routes te bewandelen waarbij iedereen uiteindelijk de route kan kiezen die bij haar past (eigen regie).

Doel:    

Binnen deze training maak je kennis met de verschillende soorten vragen (hoeden van Bono) en ervaar je welke informatie je hiermee kunt ophalen. De training is interactief dus we gaan ook echt oefenen met deze vraagvormen. Aan de hand van meegebrachte casuïstiek oefenen we 1 tot 2 intervisie rondes. Bij de training hoort een handleiding met uitleg over verschillende vormen van intervisie methoden.

Voor wie ? 

Vrijwillige en beroeps-co├Ârdinatoren die een groep vrijwilligers coachen en begeleiden bij hun werkzaamheden binnen een activiteit van Humanitas.

Door wie ?  

De training wordt gegeven door een beroepstrainer.

De training wordt twee keer per jaar aangeboden op districtsniveau. Deze training kan ook op aanvraag binnen een bepaalde afdeling of activiteit gegeven worden. De kosten hiervoor worden in rekening gebracht bij de betreffende activiteit/afdeling.