Basistraining Bewust communiceren

Wat is bewust communiceren?

Als vrijwilliger bij Humanitas sta je dichtbij je deelnemer(s) en praat je met hen over hun problemen, verdriet, angst, boosheid, blijdschap.
De vraag die in deze training centraal staat is; wat doen die gesprekken met jou als vrijwilliger?
Het roept bij jou misschien (onbewust) emoties op: b.v. medelijden, verdriet, blijdschap of irritatie. Je kunt het gevoel hebben dat je nooit genoeg kan doen om de deelnemer te helpen. Het kan (onbewust) allerlei gevoelens oproepen met daarbij behorend reactie. Soms klopt je reactie niet bij wat er nodig is in de situatie. Dan voel je gevoelsmatig aan dat je beter iets anders had kunnen zeggen, doen of laten, maar je weet niet wat.
Sommige verhalen en emoties van de ander kunnen zo`n impact hebben op jou dat je ze ‘mee naar huis’ neemt of er slecht van slaapt. Die emoties en gedachten van jóu daar staan we in deze training bij stil. Je krijg ook handvatten aangereikt hóe daar mee om te gaan. Dat is wat `bewust communiceren` is; communicatie is altijd twee kanten op en heeft effect op alle personen die meepraten.

Voor wie?

Deze basistraining van twee dagdelen is voor de vrijwilligers van Humanitas die hun eigen emoties en gevoelens die het vrijwilligerswerk oproept, willen onderzoeken, bespreken en reguleren. Je kunt het zien als een klein onderzoek naar jouw eigen emoties en het effect wat het heeft op de communicatie met anderen.

Leerdoelen

  • Stil kunnen staan bij de emoties en gevoelens die het vrijwilligerswerk bij jou oproept
  • Meer bewust zijn van wat er in je lichaam gebeurt (zichtbaar en onzichtbaar) tijdens communicatie
  • Inzicht in wat ‘luisteren op verschillende niveaus’ betekent
  • Meer bewust van je eigen grenzen in communicatie
  • Handvatten voor het omgaan met je eigen emoties m.b.t. communicatie in het vrijwilligerswerk

Voorbereiding

Neem ter voorbereiding een casus mee over de communicatie met een deelnemer die veel emoties, reacties en vragen bij je opriep.
Voorafgaand aan de training ontvang je theoretische informatie over bewust communiceren; neem deze voor de training goed door.

GEPLANDE TRAININGEN

Data Tijd Locatie  Aanmelden
13 mei 2019 en 3 juni 2019 9:30 - 13:30

Zernikestraat 11-13 

5612 HZ  EINDHOVEN

  

Trainers:  Mariëlle Bijker en Sylvia van der Meijden-Louwers
Men kan aansluitend lunchen met een zelf meegenomen lunchpakketje.

Vrijwilligers van de afdeling die de training organiseert krijgen voorrang.

Wanneer blijkt dat er meer dan het maximaal aantal deelnemers zich aanmelden hanteren wij een wachtlijst. Bij onvoldoende deelnemers wordt de training geannuleerd. Je ontvangt in dat geval daar tijdig bericht van.

De scholingen/trainingen zijn gratis voor Humanitas vrijwilligers. Opgave voor scholing is echter niet vrijblijvend; als je je opgeeft voor scholing, dan rekenen wij op je!