Ervaringsverhalen

Onze vrijwilligers helpen jaarlijks zo'n 70.000 mensen op allerlei gebieden. Hoe gaat dat in zijn werk? Wat heb je er als deelnemer aan? En hoe ervaren onze vrijwilligers hun werk? Op deze pagina vind je verhalen van deelnemers en vrijwilligers, die vertellen over hun ervaringen.

Zoek op onderwerp:

Iedereen wordt blij van aandacht

Na de geboorte van haar oudste zoon besluit Hong te stoppen met werken. Ze wordt vrijwilligster bij het project voor opvoedingsondersteuning Home-Start. "Echte aandacht koop je niet." 

De deelnemers krijgen meer zin in het leven

Als vrijwilliger van bij Praatjesmakers biedt Tineke haar deelnemers een luisterend oor. En gaat ze met ze aan de wandel. "Hun territorium is groter geworden doordat ze meer ondernemen."

Humanitas is ook een hobby geworden

Eén ding wist Harke (62) altijd zeker: wanneer hij zou stoppen met werken wilde hij iets gaan doen om anderen te helpen. Zo werd hij vrijwillig coördinator bij Humanitas.

Het was een ervaring die ik nooit zal vergeten

Lize gaf zich op als vrijwilliger voor de Kindervakantieweken. Het werd voor haar een onvergetelijke ervaring.

Ik ben erg trots op hem

Vijf jaar geleden kwam Emmy (23) naar Groningen om te studeren. Na haar eerste jaar wilde ze graag iets maatschappelijks erbij doen en ging ze aan de slag als vrijwilliger bij Humanitas Taalmaatjes. 

Deelnemers vinden het fijn om even een babbeltje te maken

Zoekend naar vrijwilligerswerk kwam Carla via een tip bij Humanitas terecht. Nu is ze bureaucoördinator bij Humanitas Heuvelrug en coördinator van drie Telefooncirkels.

Sámen oplossingen bedenken is belangrijk

Toen Astrid door gezondheidsklachten moest stoppen met haar werk, voelde ze zich nog te jong om aan de zijlijn te blijven staan. Dus is ze nu actief als vrijwilliger bij Home-Start+, waar ze vooral gezinnen ondersteunt met een migratieachtergrond.

Als je nieuw bent, weet je niet meteen hoe alles gaat

Francis brengt zijn jeugd door op Curaçao en woont sinds 2013 in Nederland. Drie jaar na zijn aankomst beginnen zijn geldproblemen zich op te stapelen. 

Ik wilde meer uit mijn leven halen

Twee jaar geleden ging Elin scheiden.  Ze maakte zich zorgen over haar financiële toekomst. Humanitas hielp haar met het aanvragen van financiële ondersteuning en het opstarten van een studie. 

Ik waardeer mijn huidige vrijheid nog meer

Ruim 25 jaar geleden vluchtte Bako vanuit Koerdistan naar Nederland. Samen met vrijwilliger Marie José van Humanitas Levensboek in Apeldoorn legde hij zijn verhaal vast. 

Ik heb al veel geleerd over contact maken

Kelsey (22) studeert Social Work en loopt stage bij Humanitas. Ook won ze de dichtwedstijd van Humanitas Almere.

Iedere jongere is een puzzel om op te lossen

Thijs (63) is vrijwilliger bij het project Jongerenmaatjes Alphen aan de Rijn. Een keer per week gaat hij met een jongere op stap. Samen doen ze iets leuks of voeren een goed gesprek. 

Ik probeer mijn ervaring als moeder over te dragen

Na haar pensionering was Francis (69) niet van plan om tussen de geraniums te gaan zitten. Ze werd vrijwilliger bij Humanitas en ging aan de slag bij Home-Start, een project voor opvoedingsondersteuning.

Het gaat nu veel beter met onze dochter

Tussen de gescheiden ouders Miranda en Melvin was lange tijd geen contact. Maar ze wilden wel allebei het beste voor hun dochtertje. Vrijwilliger Betty van Humanitas BOR hielp met het opbouwen van het contact en een omgangsregeling.  

Na het buitenspelen ga ik bellen met Hans

Voor Ali (10) is het op de basisschool soms best wel aanpoten. Daarom kwam de digitale huiswerkbegeleiding van Humanitas, ontstaan tijdens de coronatijd, voor hem als geroepen.  

Toen ik voor het eerst langskwam zag je hem glunderen

Tim (19) en Kim (18) werken als stagiairs bij Thuisadministratie van Humanitas Leeuwarden. Zij helpen mensen met het op orde krijgen van hun financiën. "Aan het begin had hij helemaal niks. Geen baan, geen inkomen."

De vrijwilligers zijn een soort nieuwe familie geworden

Kort voor hij vrijkwam uit de gevangenis, werd zeventiger Theo gekoppeld aan een Humanitas-vrijwilliger. "Zonder hem had ik me eenzamer gevoeld."

In mijn eentje had ik dit nooit gekund

Bijna een jaar geleden kwam Ron (60) terug uit Spanje. Hij had vijf jaar vastgezeten. Daarvoor ook nog vijf jaar in Thailand. In Nederland had hij geen huis en geen contacten. Vrijwilliger Kim (26) van Humanitas Een Nieuwe Start hielp hem onder meer bij zijn zoektocht naar een huis.

We hebben al getekend en genetflixt op afstand’

Kort nadat Liz zich bij Humanitas Jeugdsupport heeft aangemeld, worden de corona-maatregelen ingevoerd. Ze krijgt haar training online en ondersteunt jongeren nu op afstand.

Kramp in mijn vingers van het schrijven

De stage van Indigo (19) als maatje bij Humanitas Detentie nam door de coronamaatregelen een flinke wending. Ze ontdekte de charme van het brievenschrijven.  

Beter kan ik het niet treffen

De bijna tachtigjarige Willemien is al jaren vrijwilliger bij Home-Start. Nu ze door de coronacrisis niet naar buiten kan, kookt haar deelnemer Anastasia voor haar. "Nou, ik heb ervan gesmuld hoor."

'Ik wil hen niet in de steek laten

Mascha (49) was nog maar kort vrijwilliger bij Home-Start, toen de maatregelen tegen corona werden ingevoerd. Nu brengt ze een paar keer per week een pan met eten langs bij ‘haar’ gezin. 

Er ontstond steeds meer ruimte om te lachen

Ilja was 31 toen haar vader totaal onverwacht overleed. Bij vrijwilliger Sophie van Steun bij Rouw vond ze al wandelend steun en herkenning.

Je leert ook over jezelf

Wim en Geeske zijn allebei met vervroegd pensioen én beiden vrijwilliger bij Humanitas. Geeske bij het project Begeleiding Artsenbezoek. Haar man Wim is actief bij Thuisadministratie.

Ik heb iets met taal en andere culturen

Frieda is coördinator bij het project Taalmaatjes in Utrecht. Ze koppelt mensen die hun Nederlands willen verbeteren aan een vrijwilliger.

Het contact is prettig voor ons allebei

Suzanne is vrijwilliger bij Humanitas Vriendschappelijk Huisbezoek. De ontmoetingen met haar deelnemer zijn een combinatie van diepgaande gesprekken en lol hebben met elkaar.

Claudia biedt me een luisterend oor

Kort na de bevalling van haar jongste kind stond Philippina er alleen voor. Haar relatie was ten einde gekomen en ze had behoefte aan iemand die luisterde en met haar meedacht. Dat werd vrijwilliger Claudia van Home-Start. 

Ik weet nu wanneer ik schuldenvrij ben

Vincent was het overzicht op zijn financiën kwijt. Ook had hij schulden. Vrijwilliger Hanny van Humanitas Get a Grip hielp hem zijn geldzaken weer op orde te krijgen. 

Het belangrijkste is het samen zijn

Acht jaar geleden verloor Leny haar man. Ze miste gezelschap. Vrijwilliger Jamie van Humanitas Tandem komt elke week bij haar langs om gezellig te kletsen of een spelletje te doen.

Ik werd vrolijk van haar bezoekjes

Op haar negentiende kwam Amanda tijdelijk in een rolstoel te zitten. “Mijn wereld werd zo klein. De ontmoetingen met Marry van Humanitas MentorMaatjes braken de week.”

Ligia heeft me geleerd door te zetten

Ahed vluchtte op jong leeftijd uit Koeweit naar Nederland. Nu zij een verblijfsvergunning heeft, probeert zij verder te wennen aan het leven in Nederland, met hulp van Humanitas Tandem Nieuwkomers in de gemeente Lansingerland.

Ik dacht altijd dat mantelzorgen geen big deal was

Ymkje (15) heeft een vader en twee zussen met een ernstige spieraandoening. Bij het Steunpunt Jonge Mantelzorgers (JMZ) ontmoet ze andere jongeren die ook voor familieleden zorgen.

Ik weet dat ik het nu zelf kan

Mandy heeft moeilijke jaren achter de rug, waarin huiselijk geweld een grote rol speelde. Nu de rust is teruggekeerd, bouwt ze met haar kinderen aan een nieuwe toekomst. Vrijwilliger Cis van Humanitas Thuisadministratie helpt haar met het op orde krijgen van haar financiën. 

Claire is mijn onbetwiste held

Max (65) verloor in 2010 zijn levenspartner en soulmate Claire. Om zijn verdriet te verwerken zocht hij hulp bij Humanitas. Nu is hij als ervaringsdeskundige vrijwillig coördinator bij Humanitas Steun bij Rouw.

We hebben gelàchen aan de telefoon!

Na een val, met een gebroken heup als gevolg, kwam Annie (84) niet veel meer buiten. Dus regelde haar dochter Petra een maatje van Humanitas voor haar.

Ik hou ervan om bij mensen te zijn

Daphne (16) is druk met school en hobby's. Toch weet ze ook de tijd te vinden om vrijwilligerswerk te doen bij het Vriendencafé Winterswijk.

Dit vrijwilligerswerk maakt me vrolijk

In 2014 kreeg José een rughernia en verloor in de periode daarna veel contacten. Haar Humanitas-maatje Tonny hielp haar in deze moeilijke periode. Toen ze weer was opgekrabbeld, besloot José zelf vrijwilliger te worden bij Humanitas Maatjes Venlo.

Ik voel me sterk en niet meer eenzaam

Toen Gerrits vriend plotsklaps vertrok, stortte zijn wereld in. "Ik voelde me echt eenzaam." Bij vrijwilliger Klaus van Humanitas Tandem kon hij zijn verhaal kwijt.

Ik zag meteen: hier ga ik 'n leuke week mee hebben

Didrik is in het dagelijks leven kok en daarnaast vrijwilliger bij de Kindervakantieweken.

Als je mijn agenda ziet, begrijp je het wel

Margriet is mantelzorger voor haar twee kinderen. Tijd voor zichzelf is er nauwelijks. De vrijwilligers van Humanitas bieden haar ondersteuning. Door te luisteren en haar ‘lucht’ te geven.

Ze gaf me energie om er  tegenaan te kunnen

Na haar verhuizing kon Sylvia haar draai niet vinden. Ook over haar gezin maakte ze zich zorgen. Vrijwilliger Rasha gaf haar het zelfvertrouwen om haar leven een positieve draai te geven.

Ik geef 'n zetje maar zij neemt de stappen

Vrijwilliger Betty van Humanitas Wel Thuis komt wekelijks bij Sabine en haar jonge kind. Ze geniet van de groei die zij doormaakt.

We kunnen nu weer makkelijker praten

Als Deborah vijf maanden zwanger is gaan zij en haar vriend  Wesley uit elkaar.  Vrijwilliger Gerard van Begeleide OmgangsRegeling (BOR) helpt ze goede afspraken te maken over de omgangsregeling.

Ik geniet nog zo lang ik kan

Jacoba heeft last van hartfalen en een longziekte. Toen ze in het ziekenhuis te horen kreeg dat ze niet meer terug kon naar huis, koos ze voor een hospice.

Mijn wereld was heel klein geworden

Nadat de vrouw van Albert was overleden, ging het steeds slechter met hem. Hij kwam in het hospice met een euthanasiewens, maar knapte er enorm op.

Steun vragen is niet mijn ding, maar het moest

Rebecca heeft haar handen vol aan de zorg voor haar oudste twee kinderen. Haar jongste dochter kon daardoor wel wat extra aandacht gebruiken.

Ze laat merken dat ze om me geeft

In Gino's leven is veel aan de hand. Hij is transgender en mantelzorger. Jeugdsupport-vrijwilliger Danny is zijn maatje. "Ik zag gelijk dat zij heel tof is."

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

Als vrijwilliger van Humanitas Thuisadministratie helpt Zêta mensen hun administratie op orde te krijgen. "Het geeft een kick om zo bezig te zijn."

Zonder Get a Grip had ik veel meer stress gehad

Nadat Stefan een auto-ongeluk had gekregen, kon hij een tijd lang niet werken. Om schulden te voorkomen, zocht hij zelf contact met Get a Grip.

De vrijwilliger geeft ons lucht. Elke week weer.

Gaby is een alleenstaande moeder van vier kinderen. In haar gezin is veel aan de hand. Vrijwilliger Tamara van Wel Thuis komt regelmatig langs voor een goed gesprek en praktische hulp.

Ik vond mezelf terug. En vriendschap

Cynthia is 20 en al bijna haar hele leven mantelzorger. Bij de activiteit Jonge Mantelzorgers van Humanitas vond zij herkenning. En twee goede vriendinnen.

Vooral het samen voetballen heeft me geraakt

Zylvanio is voetbalgek. Tijdens de Humanitas Kindervakantieweken heeft hij heel wat balletjes getrapt, maar ook veel andere en nieuwe dingen gedaan.

In je eentje thuis zitten, ik raad het echt niemand aan

Na een tocht langs tien asielzoekerscentra kreeg Abdul uit Syrië een verblijfsvergunning. Van vrijwilliger Katja kreeg hij hulp bij het regelen van praktische én sociale zaken.

Nu ik de Nederlandse regels begrijp, doe ik alles zelf

Ahmad vluchtte uit Syrië naar Nederland. Vrijwilliger Wim hielp hem de weg te vinden in de Nederlandse regelgeving.

Toen ik vrijkwam kreeg ik een maatje van Humanitas

Caroline zat twee jaar in de gevangenis. Toen de alleenstaande moeder vrij kwam stond vrijwilliger Janine haar bij.

Als je de taal niet spreekt, voel je je verloren.

Farah vluchtte  uit Iran naar Nederland. Samen met haar taalmaatje Emily werkt ze aan haar Nederlands.

Ik had me steeds meer teruggetrokken

Na het overlijden van haar vriend zat  Rietje diep in de put. Samen met vrijwilliger Wendy van Steun bij Rouw verwerkte ze haar verlies.

Ik zie het leven nu weer zitten

Toen zijn moeder overleed was dat voor Martien een groot verdriet. Dankzij de gesprekken met vrijwilliger Adrienne gaat het nu weer beter met hem.

Zonder Thuisadministratie was het fout afgelopen met mij

Twee jaar geleden gingen Martin en zijn vrouw uit elkaar. Hij stond letterlijk op straat, had geen dak boven zijn hoofd en kreeg grote geldproblemen.

Ik zou nog wel een keer zo’n maatje willen!

Samen leuke dingen doen. Of een goed gesprek hebben. Daar zijn de Jongerenmaatjes van Humanitas voor.

De verhalen waren heel spannend

Ieder jaar beleven bijna negenhonderd kinderen een onvergetelijke Kindervakantieweek.

Het kerstdiner was het allerleukste

Eliza's vader heeft geen tijd en geld voor uitstapjes. Samen met Nynke van Humanitas T'win doet ze leuke dingen.

Het was prettig om mijn verdriet te delen

Bij de Humanitas Lotgenotengroep Partnerverlies kan Ad zijn verdriet delen én anderen steunen.

Bij Trudy kunnen we ons verhaal kwijt

Als het niet zo lekker gaat op school met haar dochter, meldt Renata zich aan voor  opvoedingsondersteuning.

Het werd me teveel, al die rekeningen

John had moeite het overzicht op zijn administratie te behouden. Vrijwilliger Henk helpt hem daarbij.

Ik ging de zaak weer in een ander licht zien

Als zijn vrouw overlijdt raakt Bill in een dip. Vrijwilliger John helpt hem om weer plezier in zijn leven te krijgen.