Ervaringsverhalen

Onze vrijwilligers helpen jaarlijks zo'n 70.000 mensen op allerlei gebieden. Hoe gaat dat in zijn werk? Wat heb je er als deelnemer aan? En hoe ervaren onze vrijwilligers hun werk? Op deze pagina vind je verhalen van deelnemers en vrijwilligers, die vertellen over hun ervaringen.

Zoek op onderwerp:

Het belangrijkste is het samen zijn

Acht jaar geleden verloor Leny haar man. Ze miste gezelschap. Vrijwilliger Jamie van Humanitas Tandem komt elke week bij haar langs om gezellig te kletsen of een spelletje te doen.

Ik dacht altijd dat mantelzorgen geen big deal was

Ymkje (15) heeft een vader en twee zussen met een ernstige spieraandoening. Bij het Steunpunt Jonge Mantelzorgers (JMZ) ontmoet ze andere jongeren die ook voor familieleden zorgen.

Ligia heeft me geleerd door te zetten

Ahed vluchtte op jong leeftijd uit Koeweit naar Nederland. Nu zij een verblijfsvergunning heeft, probeert zij verder te wennen aan het leven in Nederland, met hulp van Humanitas Tandem Nieuwkomers in de gemeente Lansingerland.

Ik weet dat ik het nu zelf kan

Mandy heeft moeilijke jaren achter de rug, waarin huiselijk geweld een grote rol speelde. Nu de rust is teruggekeerd, bouwt ze met haar kinderen aan een nieuwe toekomst. Vrijwilliger Cis van Humanitas Thuisadministratie helpt haar met het op orde krijgen van haar financiën. 

Claire is mijn onbetwiste held

Max (65) verloor in 2010 zijn levenspartner en soulmate Claire. Om zijn verdriet te verwerken zocht hij hulp bij Humanitas. Nu is hij als ervaringsdeskundige vrijwillig coördinator bij Humanitas Steun bij Rouw.

We hebben gelàchen aan de telefoon!

Na een val, met een gebroken heup als gevolg, kwam Annie (84) niet veel meer buiten. Dus regelde haar dochter Petra een maatje van Humanitas voor haar.

Als je mijn agenda ziet, begrijp je het wel

Margriet is mantelzorger voor haar twee kinderen. Tijd voor zichzelf is er nauwelijks. De vrijwilligers van Humanitas bieden haar ondersteuning. Door te luisteren en haar ‘lucht’ te geven.

Ik hou ervan om bij mensen te zijn

Daphne (16) is druk met school en hobby's. Toch weet ze ook de tijd te vinden om vrijwilligerswerk te doen bij het Vriendencafé Winterswijk.

Dit vrijwilligerswerk maakt me vrolijk

In 2014 kreeg José een rughernia en verloor in de periode daarna veel contacten. Haar Humanitas-maatje Tonny hielp haar in deze moeilijke periode. Toen ze weer was opgekrabbeld, besloot José zelf vrijwilliger te worden bij Humanitas Maatjes Venlo.

Ik voel me sterk en niet meer eenzaam

Toen Gerrits vriend plotsklaps vertrok, stortte zijn wereld in. "Ik voelde me echt eenzaam." Bij vrijwilliger Klaus van Humanitas Tandem kon hij zijn verhaal kwijt.

Ik zag meteen: hier ga ik 'n leuke week mee hebben

Didrik is in het dagelijks leven kok en daarnaast vrijwilliger bij de Kindervakantieweken.

Ze gaf me energie om er  tegenaan te kunnen

Na haar verhuizing kon Sylvia haar draai niet vinden. Ook over haar gezin maakte ze zich zorgen. Vrijwilliger Rasha gaf haar het zelfvertrouwen om haar leven een positieve draai te geven.

Ik geef 'n zetje maar zij neemt de stappen

Vrijwilliger Betty van Humanitas Wel Thuis komt wekelijks bij Sabine en haar jonge kind. Ze geniet van de groei die zij doormaakt.

We kunnen nu weer makkelijker praten

Als Deborah vijf maanden zwanger is gaan zij en haar vriend  Wesley uit elkaar.  Vrijwilliger Gerard van Begeleide OmgangsRegeling (BOR) helpt ze goede afspraken te maken over de omgangsregeling.

Ik geniet nog zo lang ik kan

Jacoba heeft last van hartfalen en een longziekte. Toen ze in het ziekenhuis te horen kreeg dat ze niet meer terug kon naar huis, koos ze voor een hospice.

Mijn wereld was heel klein geworden

Nadat de vrouw van Albert was overleden, ging het steeds slechter met hem. Hij kwam in het hospice met een euthanasiewens, maar knapte er enorm op.

Het gesprek liep zomaar, van beide kanten

Beb heeft altijd een heel actief leven geleid. De laatste tijd is ze echter minder mobiel en komt ze niet meer zo vaak buiten. Reden voor haar dochter Judy om op zoek te gaan naar een maatje voor Beb.

Steun vragen is niet mijn ding, maar het moest

Rebecca heeft haar handen vol aan de zorg voor haar oudste twee kinderen. Haar jongste dochter kon daardoor wel wat extra aandacht gebruiken.

Ze laat merken dat ze om me geeft

In Gino's leven is veel aan de hand. Hij is transgender en mantelzorger. Jeugdsupport-vrijwilliger Danny is zijn maatje. "Ik zag gelijk dat zij heel tof is."

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

Als vrijwilliger van Humanitas Thuisadministratie helpt Zêta mensen hun administratie op orde te krijgen. "Het geeft een kick om zo bezig te zijn."

Zonder Get a Grip had ik veel meer stress gehad

Nadat Stefan een auto-ongeluk had gekregen, kon hij een tijd lang niet werken. Om schulden te voorkomen, zocht hij zelf contact met Get a Grip.

De vrijwilliger geeft ons lucht. Elke week weer.

Gaby is een alleenstaande moeder van vier kinderen. In haar gezin is veel aan de hand. Vrijwilliger Tamara van Wel Thuis komt regelmatig langs voor een goed gesprek en praktische hulp.

Ik vond mezelf terug. En vriendschap

Cynthia is 20 en al bijna haar hele leven mantelzorger. Bij de activiteit Jonge Mantelzorgers van Humanitas vond zij herkenning. En twee goede vriendinnen.

Vooral het samen voetballen heeft me geraakt

Zylvanio is voetbalgek. Tijdens de Humanitas Kindervakantieweken heeft hij heel wat balletjes getrapt, maar ook veel andere en nieuwe dingen gedaan.

In je eentje thuis zitten, ik raad het echt niemand aan

Na een tocht langs tien asielzoekerscentra kreeg Abdul uit Syrië een verblijfsvergunning. Van vrijwilliger Katja kreeg hij hulp bij het regelen van praktische én sociale zaken.

Nu ik de Nederlandse regels begrijp, doe ik alles zelf

Ahmad vluchtte uit Syrië naar Nederland. Vrijwilliger Wim hielp hem de weg te vinden in de Nederlandse regelgeving.

Toen ik vrijkwam kreeg ik een maatje van Humanitas

Caroline zat twee jaar in de gevangenis. Toen de alleenstaande moeder vrij kwam stond vrijwilliger Janine haar bij.

Als je de taal niet spreekt, voel je je verloren.

Farah vluchtte  uit Iran naar Nederland. Samen met haar taalmaatje Emily werkt ze aan haar Nederlands.

Ik had me steeds meer teruggetrokken

Na het overlijden van haar vriend zat  Rietje diep in de put. Samen met vrijwilliger Wendy van Steun bij Rouw verwerkte ze haar verlies.

Ik zie het leven nu weer zitten

Toen zijn moeder overleed was dat voor Martien een groot verdriet. Dankzij de gesprekken met vrijwilliger Adrienne gaat het nu weer beter met hem.

Zonder Thuisadministratie was het fout afgelopen met mij

Twee jaar geleden gingen Martin en zijn vrouw uit elkaar. Hij stond letterlijk op straat, had geen dak boven zijn hoofd en kreeg grote geldproblemen.

Ik zou nog wel een keer zo’n maatje willen!

Samen leuke dingen doen. Of een goed gesprek hebben. Daar zijn de Jongerenmaatjes van Humanitas voor.

De verhalen waren heel spannend

Ieder jaar beleven bijna negenhonderd kinderen een onvergetelijke Kindervakantieweek.

Het kerstdiner was het allerleukste

Eliza's vader heeft geen tijd en geld voor uitstapjes. Samen met Nynke van Humanitas T'win doet ze leuke dingen.

Het was prettig om mijn verdriet te delen

Bij de Humanitas Lotgenotengroep Partnerverlies kan Ad zijn verdriet delen én anderen steunen.

Bij Trudy kunnen we ons verhaal kwijt

Als het niet zo lekker gaat op school met haar dochter, meldt Renata zich aan voor  opvoedingsondersteuning.

Voor het eerst weet ik precies wat ik wil

Als Olleven uit de gevangenis komt, werkt hij met vrijwilliger Ena aan een betere toekomst. 

Het werd me teveel, al die rekeningen

John had moeite het overzicht op zijn administratie te behouden. Vrijwilliger Henk helpt hem daarbij.

Ik ging de zaak weer in een ander licht zien

Als zijn vrouw overlijdt raakt Bill in een dip. Vrijwilliger John helpt hem om weer plezier in zijn leven te krijgen.