Ervaringsverhalen

Onze vrijwilligers helpen jaarlijks zo'n 70.000 mensen op allerlei gebieden. Hoe gaat dat in zijn werk? Wat heb je er als deelnemer aan? En hoe ervaren onze vrijwilligers hun werk? Op deze pagina vind je verhalen van deelnemers en vrijwilligers, die vertellen over hun ervaringen.

Zoek op onderwerp:

De deelnemers krijgen meer zin in het leven

Als vrijwilliger van bij Praatjesmakers biedt Tineke haar deelnemers een luisterend oor. En gaat ze met ze aan de wandel. "Hun territorium is groter geworden doordat ze meer ondernemen."

Humanitas is ook een hobby geworden

Eén ding wist Harke (62) altijd zeker: wanneer hij zou stoppen met werken wilde hij iets gaan doen om anderen te helpen. Zo werd hij vrijwillig coördinator bij Humanitas.

Ik ben erg trots op hem

Vijf jaar geleden kwam Emmy (23) naar Groningen om te studeren. Na haar eerste jaar wilde ze graag iets maatschappelijks erbij doen en ging ze aan de slag als vrijwilliger bij Humanitas Taalmaatjes. 

Deelnemers vinden het fijn om even een babbeltje te maken

Zoekend naar vrijwilligerswerk kwam Carla via een tip bij Humanitas terecht. Nu is ze bureaucoördinator bij Humanitas Heuvelrug en coördinator van drie Telefooncirkels.

Ik waardeer mijn huidige vrijheid nog meer

Ruim 25 jaar geleden vluchtte Bako vanuit Koerdistan naar Nederland. Samen met vrijwilliger Marie José van Humanitas Levensboek in Apeldoorn legde hij zijn verhaal vast. 

Er ontstond steeds meer ruimte om te lachen

Ilja was 31 toen haar vader totaal onverwacht overleed. Bij vrijwilliger Sophie van Steun bij Rouw vond ze al wandelend steun en herkenning.

Je leert ook over jezelf

Wim en Geeske zijn allebei met vervroegd pensioen én beiden vrijwilliger bij Humanitas. Geeske bij het project Begeleiding Artsenbezoek. Haar man Wim is actief bij Thuisadministratie.

Ik heb iets met taal en andere culturen

Frieda is coördinator bij het project Taalmaatjes in Utrecht. Ze koppelt mensen die hun Nederlands willen verbeteren aan een vrijwilliger.

Het contact is prettig voor ons allebei

Suzanne is vrijwilliger bij Humanitas Vriendschappelijk Huisbezoek. De ontmoetingen met haar deelnemer zijn een combinatie van diepgaande gesprekken en lol hebben met elkaar.

Het belangrijkste is het samen zijn

Acht jaar geleden verloor Leny haar man. Ze miste gezelschap. Vrijwilliger Jamie van Humanitas Tandem komt elke week bij haar langs om gezellig te kletsen of een spelletje te doen.

Ligia heeft me geleerd door te zetten

Ahed vluchtte op jong leeftijd uit Koeweit naar Nederland. Nu zij een verblijfsvergunning heeft, probeert zij verder te wennen aan het leven in Nederland, met hulp van Humanitas Tandem Nieuwkomers in de gemeente Lansingerland.

Ik dacht altijd dat mantelzorgen geen big deal was

Ymkje (15) heeft een vader en twee zussen met een ernstige spieraandoening. Bij het Steunpunt Jonge Mantelzorgers (JMZ) ontmoet ze andere jongeren die ook voor familieleden zorgen.

Claire is mijn onbetwiste held

Max (65) verloor in 2010 zijn levenspartner en soulmate Claire. Om zijn verdriet te verwerken zocht hij hulp bij Humanitas. Nu is hij als ervaringsdeskundige vrijwillig coördinator bij Humanitas Steun bij Rouw.

We hebben gelàchen aan de telefoon!

Na een val, met een gebroken heup als gevolg, kwam Annie (84) niet veel meer buiten. Dus regelde haar dochter Petra een maatje van Humanitas voor haar.

Ik hou ervan om bij mensen te zijn

Daphne (16) is druk met school en hobby's. Toch weet ze ook de tijd te vinden om vrijwilligerswerk te doen bij het Vriendencafé Winterswijk.

Dit vrijwilligerswerk maakt me vrolijk

In 2014 kreeg José een rughernia en verloor in de periode daarna veel contacten. Haar Humanitas-maatje Tonny hielp haar in deze moeilijke periode. Toen ze weer was opgekrabbeld, besloot José zelf vrijwilliger te worden bij Humanitas Maatjes Venlo.

Ik voel me sterk en niet meer eenzaam

Toen Gerrits vriend plotsklaps vertrok, stortte zijn wereld in. "Ik voelde me echt eenzaam." Bij vrijwilliger Klaus van Humanitas Tandem kon hij zijn verhaal kwijt.

Als je mijn agenda ziet, begrijp je het wel

Margriet is mantelzorger voor haar twee kinderen. Tijd voor zichzelf is er nauwelijks. De vrijwilligers van Humanitas bieden haar ondersteuning. Door te luisteren en haar ‘lucht’ te geven.

Ik geniet nog zo lang ik kan

Jacoba heeft last van hartfalen en een longziekte. Toen ze in het ziekenhuis te horen kreeg dat ze niet meer terug kon naar huis, koos ze voor een hospice.

Mijn wereld was heel klein geworden

Nadat de vrouw van Albert was overleden, ging het steeds slechter met hem. Hij kwam in het hospice met een euthanasiewens, maar knapte er enorm op.

Ik vond mezelf terug. En vriendschap

Cynthia is 20 en al bijna haar hele leven mantelzorger. Bij de activiteit Jonge Mantelzorgers van Humanitas vond zij herkenning. En twee goede vriendinnen.

In je eentje thuis zitten, ik raad het echt niemand aan

Na een tocht langs tien asielzoekerscentra kreeg Abdul uit Syrië een verblijfsvergunning. Van vrijwilliger Katja kreeg hij hulp bij het regelen van praktische én sociale zaken.

Nu ik de Nederlandse regels begrijp, doe ik alles zelf

Ahmad vluchtte uit Syrië naar Nederland. Vrijwilliger Wim hielp hem de weg te vinden in de Nederlandse regelgeving.

Als je de taal niet spreekt, voel je je verloren.

Farah vluchtte  uit Iran naar Nederland. Samen met haar taalmaatje Emily werkt ze aan haar Nederlands.

Ik had me steeds meer teruggetrokken

Na het overlijden van haar vriend zat  Rietje diep in de put. Samen met vrijwilliger Wendy van Steun bij Rouw verwerkte ze haar verlies.

Ik zie het leven nu weer zitten

Toen zijn moeder overleed was dat voor Martien een groot verdriet. Dankzij de gesprekken met vrijwilliger Adrienne gaat het nu weer beter met hem.

Het was prettig om mijn verdriet te delen

Bij de Humanitas Lotgenotengroep Partnerverlies kan Ad zijn verdriet delen én anderen steunen.

Ik ging de zaak weer in een ander licht zien

Als zijn vrouw overlijdt raakt Bill in een dip. Vrijwilliger John helpt hem om weer plezier in zijn leven te krijgen.