Dit vrijwilligerswerk maakt me vrolijk

In 2014 kreeg José een rughernia en verloor in de periode daarna veel contacten. Haar Humanitas-maatje Tonny hielp haar in deze moeilijke periode. Toen ze weer was opgekrabbeld, besloot José zelf vrijwilliger te worden bij Humanitas Maatjes Venlo.

"Het was een bizarre gewaarwording: van de ene op de andere dag kon ik niet meer bewegen. Er werd een rughernia geconstateerd, een operatie volgde. Toen heb ik de bodem gezien, kwamen er allerlei psychische dingen bij. Ik heb daarna een jaar lang met een depressie vooral op bed gelegen. Dat stoot mensen af; ik nam de telefoon niet op. In die tijd heb ik veel sociale contacten verloren. Door een angst- en paniekstoornis durfde ik ook de deur niet uit. Ik had nooit gedacht dat ik een psychisch wrak zou kunnen worden.

Ik was een vrouw in de bloei van mijn leven; sociaal en enthousiast. En ik werkte met veel plezier in mijn eigen praktijk. Dat was allemaal weg. Ik kreeg wel steun uit mijn omgeving, maar uiteindelijk zit je alleen met je verdriet en pijn.

Ik kreeg de tip om contact op te nemen met Humanitas. Een jaar lang zag ik om de week mijn Humanitas-maatje. We hadden een klik. Zij heeft me zoveel geholpen! We spraken vanwege mijn straatvrees eerst bij mij thuis af, maar later gingen we korte stukjes wandelen en spraken we af op een terrasje. Doel was om door deze activiteit, naast therapie bij een psycholoog, de sociale fobie op te ruimen.

Foto: Henk Janssen

Toen het beter met me ging, besloot ik zelf aan de slag te gaan als vrijwillig maatje bij Humanitas. Ik had ervaren hoeveel vrijwilligers voor je kunnen betekenen. Dus toen stond ik aan de andere kant van de lijn.  Ik ben nu maatje voor een jongeman. Ik ga naar hem toe en vraag elke keer: ‘Waar heb je zin in?’ Het kan variëren van een stukje wandelen, tot een terrasje pikken, of bij hem thuis een kopje koffie drinken.

En veel delen. Omdat ik ervaringsdeskundige ben, zegt hij steeds: ‘Je snapt me’.  En na afloop laat hij me vaak weten dat ik hem weer een leuke dag heb bezorgd. Dan word ik blij.  Want mijn levensdoel is om mensen te helpen. Ik ben mateloos geïnteresseerd in mensen en dit vrijwilligerswerk maakt me vrolijk. Het geeft me een reden om op te staan.  Want ik heb van mijn kwetsbaarheid mijn kracht gemaakt en dat wil ik doorgeven."

Lees meer over de maatjes van Humanitas.