Nu ik de Nederlandse regels begrijp, doe ik alles zelf

Ahmad vluchtte uit Syrië naar Nederland. Vrijwilliger Wim hielp hem de weg te vinden in de Nederlandse regelgeving.

Ahmad

Voor accountant en fanatiek amateur-tafeltennisser Ahmad is het contact met Humanitas Maatschappelijke Begeleiding heel belangrijk geweest. "Mijn vrijwillige coach heeft me de weg gewezen naar de huisarts, de IND, de belastingdienst. Nu doe ik het zelf. 

In Syrië gaat alles anders dan in Nederland. Het openbaar vervoer is anders en je mag bijvoorbeeld niet rechtstreeks naar het ziekenhuis, maar moet doorverwezen worden door een huisarts. Toen ik hier kwam, begreep ik niets van het systeem. Wim was een van de vrijwilligers die me op weg heeft geholpen. Eerst zagen we elkaar een keer per week, daarna steeds minder vaak.

Ik kon zijn steun goed gebruiken in mijn contact met de gemeente. Daar moest ik het paspoort regelen voor mijn vrouw, die later naar Nederland is gekomen met de kinderen. Zij is Palestijns en dus stateloos, maar het lukte maar niet om dat in haar paspoort te krijgen. Het was fijn dat Wim dingen hielp uitzoeken.

Wim regelde ook dat ik een laptop kon aanschaffen. Die is voor mijn Nederlandse les heel belangrijk. We gingen overal naartoe, op de fiets. En hij hielp me om mijn cv te maken, want een baan of vrijwilligerswerk zoeken is nu het belangrijkste.  Nu ik de Nederlandse regels een beetje begrijp, doe ik alles zelf. Met dank aan Wim. Hij is een heel lief mens, hij doet echt zijn best voor je.”

Wim

Sinds zijn pensionering zet Wim zich als vrijwilliger in voor vele projecten. Zo helpt hij vluchtelingen op weg bij Humanitas Maatschappelijke Begeleiding. 

“Toen ik Ahmad uit Syrië voor het eerst ontmoette, was onze voertaal Engels en had hij nog geen huis. Een half jaar later spraken we alleen nog maar Nederlands en hadden we samen een woning voor hem en zijn gezin gevonden.

Met mijn vrijheid wil ik ook iets voor de vrijheid van anderen kunnen betekenen. Ik help nieuwkomers met hun eerste bezoeken aan instanties en cursussen. Op de fiets gaan we samen naar de inburgeringscursus, woningbouwvereniging, gemeente, noem maar op. Ook leg ik uit hoe ze praktische zaken kunnen aanpakken, zoals het doorgeven van de meterstanden en lid worden van de bibliotheek. Als je er van buitenaf naar kijkt, is ons systeem knap ingewikkeld.

Bij Ahmad werd dat goed duidelijk toen zijn huurtoeslag maar niet kwam, door een controle van de Belastingdienst. Zo’n steekproef overkomt nogal wat mensen. Ahmad raakte in grote problemen en moest zelfs bij de Voedselbank aankloppen. Ik heb hem laatst op stichting Leergeld gewezen, die wil voorkomen dat kinderen door geldgebrek niet kunnen meedoen aan sport, cultuur of schoolactiviteiten. Toen ik daarna bij hem thuis kwam, stond daar een mooie tweedehands fiets voor zijn zoon. Ook had het jongetje voetbalkleding en een lidmaatschap van een club gekregen. Geweldig!”