Ik heb iets met taal en andere culturen

Frieda is coördinator bij het project Taalmaatjes in Utrecht. Ze koppelt mensen die hun Nederlands willen verbeteren aan een vrijwilliger.

"Taal is mijn ding en ik heb iets met andere culturen. Door het werk van mijn man hebben we 23 jaar in het buitenland gewoond, van Tunesië en Tanzania tot Burkina Faso en Nepal. Het eerste wat ik deed als ik in een nieuw land kwam, was proberen de taal een beetje te leren. Ik heb Arabisch gestudeerd, spreek Frans en Engels en kan heel redelijk Nepali en Kiswahili.

Waar we ook woonden, ik heb altijd vrijwilligerswerk gedaan. In Burkina Faso en Nepal gaf ik bijvoorbeeld veel Nederlandse les. Toen we terugkwamen ben ik als taalmaatje begonnen voor VluchtelingenWerk. Vervolgens werd ik via via gevraagd om coördinator Taalmaatjes te worden bij Humanitas.

Geen vrienden

In deze functie breng ik mensen bij elkaar. We beginnen met een intakegesprek om te kijken wat een deelnemer kan en wat voor iemand het is. Vervolgens komen de vrijwilligers op kantoor en gaan we ze matchen. Ik zeg altijd tegen de taalmaatjes: 'Jullie hoeven geen vrienden te worden, maar je moet wel met plezier gaan, anders werkt het niet.'  Als het klikt, kunnen ze van start. De meeste deelnemers zijn Syriërs en Eritreeërs. Daarnaast hebben we ook mensen uit Irak, Afghanistan en  Somalië.

Foto: Roy Beusker

Ik werk ongeveer vier tot vijf uur per dag, twee dagen per week. Ik denk nooit: 'Ik móét mensen helpen.' Ik doe het heel graag en het is wederkerig: ik krijg er veel energie voor terug. Onlangs vroeg iemand mij hoe lang ik nog doorging. Ik zei: 'Totdat ze me aan de deur zetten!'”

Lees ook: Vrijwilliger Frieda is Kanjer van Goud