Humanitas is ook een hobby geworden

Eén ding wist Harke (62) altijd zeker: wanneer hij zou stoppen met werken wilde hij iets gaan doen om anderen te helpen. Zo werd hij vrijwillig coördinator bij Humanitas.

"Ik ben altijd ondernemer geweest en had een groothandel, import/export van houten speelgoed. Ik heb altijd gezegd: als ik stop met werken, dan wil ik iets gaan doen waar ik een ander mee kan helpen. Ik ben opgevoed door ouders die altijd betrokken waren en met het idee: je mag ook wel wat terug doen voor een ander. Ik voel die dubbele verantwoordelijkheid nog steeds: voor mezelf en voor de samenleving.  

Humanitas sprak mij altijd aan, want wie je ook bent, ze helpen je altijd. De eerste keer ben ik naar de algemene informatieronde gegaan. Ik werd meteen gevraagd of ik coördinator wilde worden en dat ben ik vanaf het begin: ik doe de intakes van de deelnemers en daar zoek ik dan een maatje bij. Later ben ik binnen het maatjesproject verdergegaan als coördinator van Maatjes (ex-) Gedetineerden. Ik wilde wel wat meer doen en omdat ik als ondernemer veel met administratie heb gedaan ben ik ook coördinator geworden bij Thuisadministratie.

Ik heb gemerkt dat ik mensen al vrij snel de goede kant op kan helpen. Het geeft veel voldoening als je mensen, die heel erg in de problemen zitten, rust en duidelijkheid kunt geven. Het gaat om geld. En als je je inkomen niet goed besteedt, dan zit je in de problemen en dat heeft invloed op hoe je je voelt. Als je er op tijd bij bent, kun je een heleboel leed voorkomen.  

Je maakt ook bijzondere dingen mee. Als je bijvoorbeeld iemand uit Soedan een bankpasje geeft en er vandaag geld op stort, dat haalt hij het geld meteen van de bank. Dat kun je pas begrijpen, als je weet dat in Soedan de banken corrupt zijn en je nooit weet of je geld de volgende dag er nog is. 

Het vele werk dat Humanitas doet, zal ook in de toekomst blijven bestaan. Ik hoop er deel van uit te maken, zolang ik er nog voldoening in vind.  Hierdoor is Humanitas ook een hobby geworden, eigenlijk is het dus heel normaal!" 

Lees meer over vrijwilligerswerk bij Humanitas.