Als je mijn agenda ziet, begrijp je het wel

Margriet is mantelzorger voor haar twee kinderen. Tijd voor zichzelf is er nauwelijks. De vrijwilligers van Humanitas bieden haar ondersteuning. Door te luisteren en haar ‘lucht’ te geven.

Margriet

"Als je mijn agenda ziet, begrijp je misschien wel dat er voor veel dingen nauwelijks ruimte is. Mijn zoon heeft het syndroom van Down en mijn dochter heeft een hechtingsstoornis. Ik ben gescheiden en de meeste zorg komt op mij neer.

Twee jaar geleden, na de scheiding, ben ik in dit dorp komen wonen. Via een hulpverlener kwam ik in contact met Humanitas. De Humanitas-vrijwilligers bieden een luisterend oor, maar ook praktische hulp. Inmiddels zijn er al vrijwilligers langs geweest die mijn tuin om hebben omgespit en klusjes in huis hebben gedaan. Dingen die ik met mijn uitkering en met mijn lichamelijke beperkingen – ik ben afgekeurd – niet kan betalen of zelf kan doen. Wat een opgeruimd gevoel gaf dat.

Ook wil ik graag weer iets met een van mijn hobby’s doen, daarvan laad ik weer op. Hier in de buurt is er naailes. Daar kan ik gelijk ook nieuwe mensen ontmoeten, want ik voel me behoorlijk eenzaam. De vrijwilligers zoeken nu mee naar een oppas voor mijn kinderen.

Dat de mantelzorgondersteuning op mijn pad is gekomen, is een verademing. Bij de vrijwilligers vind ik herkenning. Ook kijken ze heel praktisch mee hoe ik meer ruimte voor mezelf kan vinden. Hopelijk kan ik door de energie die dat oplevert, ook de eenzaamheid vaarwel zeggen."

Foto's: Gerritjan Huinink.

Leonie

Leonie werd vrijwillig coördinator bij Humanitas nadat ze zelf had moeten ervaren hoe het is om mantelzorger te zijn. Ze coördineert de hulp aan mantelzorgers.

“Nadat mijn man een ongeluk had gehad, met hersenletsel als gevolg, werd ik mantelzorger. Ik nam helemaal geen ruimte voor mijzelf. Een paar jaar geleden kwam de ommekeer. Dankzij een training zag ik in hoe belangrijk zelfzorg is om dit te kunnen volhouden. Alleen door dingen te doen die je leuk vindt, kun je opladen. Ik begon mijn eigen bedrijf als coach en raakte daarnaast als vrijwillig coördinator betrokken bij een Humanitas-project voor mantelzorgondersteuners. Ik coördineer de vrijwilligers die zich voor hen inzetten. Zij doen bij de mantelzorger bijvoorbeeld klusjes in huis of in de tuin, passen op of helpen bij de administratie.

 

Aan onze vrijwilligers besteed ik veel aandacht, ik vind het belangrijk om te horen wat er speelt. Ook bedanken we hen regelmatig voor hun inzet. Dus is er twee keer per jaar een borrel en zorg ik voor een cadeautje, het liefst samen met een lokale ondernemer. Het is zo mooi om te zien dat mensen hun vrije tijd aan dit project willen geven. Ik krijg er energie van om met hen te werken, krijg dan echt het gevoel van samen staan we sterk. En om dan ook nog eens te zien dat de mantelzorgers zo dankbaar zijn voor de tijdelijk hulp – wat geeft dat veel voldoening.”

Lees meer over onze projecten voor mantelzorgers.