Deelnemers vinden het fijn om even een babbeltje te maken

Zoekend naar vrijwilligerswerk kwam Carla via een tip bij Humanitas terecht. Nu is ze bureaucoördinator bij Humanitas Heuvelrug en coördinator van drie Telefooncirkels.

"Een paar maanden geleden was ik op zoek naar drie dingen. Omdat ik blind ben zocht ik een running blind maatje om intervaltrainingen mee te lopen. Ook was ik op zoek naar iemand die me kon helpen de blind elephant motorrun meer bekendheid te geven. Dat is een gesponsorde toertocht voor blinden en slechtzienden achter op een trike of in een zijspan, die ik organiseer. En ik wilde weer vrijwilligerswerk gaan doen. De mensen van hiphelpt.nl wisten me met alle drie de vragen te helpen en zo kwam ik bij Humanitas terecht. 

Daar ging ik eerst aan de slag als vrijwilliger bij een Telefooncirkel en later als vrijwillig coördinator van de drie Telefooncirkels in Zeist. Toen ze vertelden dat ze telefonisch slecht bereikbaar waren, vroeg ik meteen: telefoniste nodig? En zo ben ik nu ook bureaucoördinator/telefoniste voor twee en een halve dag per week.

Bij de Telefooncirkels belt de vrijwilliger 's ochtends op een vast tijdstip de eerste deelnemer en vraagt of alles goed is. Als dat zo is, belt de deelnemer de volgende op de lijst. Tot het kringetje rond is en de laatste deelnemer de vrijwilliger weer belt.  Als iemand niet opneemt, neemt de vrijwilliger contact op met de sleutelpersoon, die een sleutel heeft van het huis van de deelnemer. Die gaat dan langs om te kijken wat er aan de hand is. De Telefooncirkels zijn echt bedoeld als sociale controle voor de veiligheid van de deelnemers. 

Toch merk je dat veel deelnemers het enorm fijn vinden om even een babbeltje te maken. Want ze zijn veelal op leeftijd en slecht ter been, zodat ze niet veel contacten hebben en zich eenzaam voelen. Als mensen willen kletsen, maken ze een afspraak met elkaar om op een ander tijdstip bij te praten. Sommigen doen al jaren mee aan de Telefooncirkel en zijn vriendinnen geworden. 

Ik ben blind, maar omdat ik Spraak en een brailleleesregel op mijn computer heb, kan ik dit werk prima doen. Alles wat ik intik wordt voorgelezen en dat geldt ook voor mijn mails. Ook wordt de tekst in braille omgezet. Sowieso ben ik voor de duvel niet bang en probeer alles. Ik heb parachute gesprongen, 140 kilometer per uur gereden op het circuit van Assen, wildwater gekanood en aan zweefvliegen gedaan. Alles wat niet geschikt is voor blinden, ga ik proberen. Boem is ho, plons is water!" 

Lees meer over de Telefooncirkels.

Bekijk de video waarin Carla vertelt hoe Hip Helpt haar aan een running blind maatje heeft geholpen.