Ik probeer mijn ervaring als moeder over te dragen

Na haar pensionering was Francis (69) niet van plan om tussen de geraniums te gaan zitten. Ze werd vrijwilliger bij Humanitas en ging aan de slag bij Home-Start, een project voor opvoedingsondersteuning.

"Na mijn pensionering zat ik op de bank en dacht: ‘En nu?’ Na twee maanden besloot ik op de vrijwilligerssite van Purmerend te gaan kijken zo kwam ik bij Humanitas terecht. Inmiddels werk ik ruim drie jaar als vrijwilliger van Home-Start en heb ik negen gezinnen begeleid. Bij een gezin ben je als een goede vriendin en een luisterend oor. Ik probeer mijn eigen ervaring als moeder van twee kinderen en grootmoeder van vier kleinkinderen op de ouders over te dragen.  

Ongeopende post

Bij een moeder die in een vechtscheiding lag, legde ik bijvoorbeeld uit dat ze niet alleen tegen haar kinderen moest zeggen wat wel of niet mocht, maar ook moest uitleggen hoe ze zich daarbij voelde. Bij een ander gezin leegde de moeder nooit de brievenbus. En als ze dat wel deed, gooide ze de post keurig in een mand maar keek er verder niet naar om. Op een gegeven moment kwam die mand tevoorschijn, dan weet je niet wat je tegenkomt. Het waren vervelende maar ook leuke dingen, zoals dat ze nog geld bleek te krijgen. Toen ik wegging had ik haar zover dat ze een paar keer per week de brievenbus leegde en de post opende.

Ik steek energie in dit werk maar krijg er ook energie voor terug. Zo voel ik dat. Ik ben blij dat ik mensen kan helpen. Ik ga nooit naar een gezin met een gevoel van ‘Oh, ik moet weer’. Het is meer dat ik denk: ‘Oké, ik ga er weer heen, gezellig!’. Als het goed is zijn ze blij met je; wat wil je nog meer? Mijn beloning is het plezier dat ik erin heb. 

Ik heb zelf ook veel geleerd van dit werk. Bijvoorbeeld van de ervaringen van andere vrijwilligers tijdens de terugkeerbijeenkomsten. Je steekt er altijd wat van op. Bijvoorbeeld om je echt te concentreren op het gezin. Ook leerde ik er om langer na te denken over dingen. Dat je wat meer afweegt wat je tegen een gezin zegt. In plaats van meteen je mening te geven, zijn er ook andere wegen die naar Rome leiden."

Lees meer over Home-Start.