Als je nieuw bent, weet je niet meteen hoe alles gaat

Francis brengt zijn jeugd door op Curaçao en woont sinds 2013 in Nederland. Drie jaar na zijn aankomst beginnen zijn geldproblemen zich op te stapelen. 

Samen met een vrijwilliger van Humanitas Thuisadministratie gaat hij aan de slag om zijn geldzaken op orde te brengen. 

"Ik wist van een aantal dingen gewoon niet hoe ze hier in Nederland precies gaan. Verzekeringen en belastingen met name – ik had geen inzicht en geen overzicht.  Zo kon het gebeuren dat ik schulden kreeg bij onder andere de bank, de zorgverzekeraar, het online warenhuis en studiefinanciering.   

Ik had veel stress van de situatie. Telkens moest ik keuzes maken. Schulden aflossen of met de trein naar mijn werk? Wekelijks trainen met het Nederlandse amputatievoetbalteam bij PSV in Eindhoven - heel belangrijk voor mij - of het online warenhuis afbetalen? Naar buiten toe liet ik niets merken, maar van binnen vrat het me op. 

Toen werd ik gebeld door de gemeente. Ik had al drie jaar geen waterschapsbelasting betaald, was het niet eens tijd voor een gesprek? Samen met twee gemeenteambtenaren werden mijn schulden in kaart gebracht: in totaal een kleine 6000 euro.

Ik wilde geen bewindvoerder. Ik wil zelf de regie houden. Dat snapten ze en ze hebben me in contact gebracht met een vrijwilliger van Humanitas.  Die begeleiding ervaar ik als heel fijn. Er wordt echt naar jou gekeken, niet alleen naar de situatie. 

Samen met de vrijwilliger heb ik steun aangevraagd bij Stichting Pape-fonds, die mensen in kwetsbare omstandigheden financieel kan helpen. Ook hebben we alle schuldeisers gebeld om afbetalingsregelingen te treffen. Als ik een incassobureau bel, kom ik meestal niet verder dan de telefonist. Maar als ik samen met mijn Humanitas-vrijwilliger bel, kom ik bij de persoon die ik nodig heb om afspraken mee te maken. Nu heb ik alleen nog met de zorgverzekeraar een aflossingsafspraak lopen. En binnenkort ben ik helemaal uit de schulden." 

Dit verhaal is eerder verschenen op de website van de schuldencampagne Kom jij eruit? 

Lees meer over Thuisadministratie