Iedereen wordt blij van aandacht

Na de geboorte van haar oudste zoon besluit Hong te stoppen met werken. Ze wordt vrijwilligster bij het project voor opvoedingsondersteuning Home-Start. "Echte aandacht koop je niet." 

"Ik ben in Vietnam geboren en groeide op in armoede. Op mijn vijftiende kwam ik met mijn moeder en vijf broers en zussen naar Nederland. We reisden mijn vader achterna, die de sprong naar een beter leven had gewaagd en hier terecht was gekomen. Daarom ben ik ook zo dankbaar voor het leven, voor dit leven. En dat wil ik delen. 

Ik werkte altijd maar ben daar na de geboorte van mijn oudste zoon bewust mee gestopt. Toen las ik een advertentie van Humanitas Helmond: ‘Vrijwilliger gezocht, moet minimaal 40 jaar oud zijn’. Ik was 32 maar reageerde toch, want ik had al veel meegemaakt en wilde iets voor een ander doen. Zo kwam ik in contact met de coördinator van Home-Start. 

Voor ik als vrijwilliger aan de slag ging, volgde ik eerst een training. Ik leerde onder meer gesprekstechnieken. Dat het belangrijk is om open vragen te stellen. Dan kunnen mensen vertellen en kan ik luisteren. Dat vinden mensen fijn en soms is dat al genoeg. Het gaat erom dat je er gewoon bent voor iemand die dat nodig heeft. Je kunt wel miljoenen euro’s aan mensen geven, maar echte aandacht koop je niet. 

Hong vw Home-Start liggend formaat.jpg

Foto: Gerard Brands

In de afgelopen dertien jaar heb ik al heel wat gezinnen ondersteund bij de opvoeding. Soms heeft de moeder van het gezin het nodig dat iemand naar haar luistert. In een ander gezin heb ik het oudste kind geleerd dat het slimmer is om een huiswerkpapiertje in een mooi mapje te stoppen. Dan kun je het netjes teruggeven aan de juf en niet helemaal verkreukeld. Ik vertelde hem dat hij dan vast een hoger punt krijgt. "Dat zei mijn juf ook al!", reageerde hij verrast.  

De meeste gezinnen kunnen het na een half jaar zelf weer aan. Afscheid nemen is weleens moeilijk, zeker als ik een klik met de moeder heb. Dan heb ik wel eens hulp nodig van Humanitas om een traject los te laten. Het is fijn om te weten dat je daar altijd hulp kunt vragen. Ook als je bij een gezin bent, kun je even appen en iets vragen. 

Ik krijg van Humanitas heel vaak hetzelfde te horen: 'Wees jezelf en doe wat goed voelt'. Dat is ook goed voor mezelf. Als we elkaar aandacht en zelfvertrouwen geven, laten voelen dat we ertoe doen, dan wordt iedereen daar blij van." 

Lees meer over Home-Start.

Dit verhaal is eerder verschenen op Ditishelmond.nl.