We hebben al getekend en genetflixt op afstand’

Kort nadat Liz zich bij Humanitas Jeugdsupport heeft aangemeld, worden de corona-maatregelen ingevoerd. Ze krijgt haar training online en ondersteunt jongeren nu op afstand.

"Jongeren zijn mij heel dierbaar. Ze zijn volop in ontwikkeling, zitten in een belangrijke fase van hun leven en kunnen daar zelf goed over vertellen. Ik studeer pedagogiek en ben in februari begonnen met mijn stage bij Jeugdsupport Eindhoven. Niet lang daarna stak het coronavirus de kop op.  

Bij Jeugdsupport doe ik onder andere hetzelfde werk als de vrijwilligers. Ik ben een maatje van drie deelnemers. Voordat je maatje kunt zijn, volg je eerst een training. Vanwege het coronavirus moest het digitaal en in tweetallen. Normaal ben je met een veel grotere groep, maar online is dat niet te doen.   

Tijdens zo’n training leer je je in te leven in een jongere en wordt er gekeken bij wie je zou passen. Wat me opviel was dat de overdracht van praktische informatie door de coördinator via deze digitale vorm heel snel gaat, dat was echt leuk om te zien. En ook heel veel andere dingen zijn digitaal mogelijk. Zo oefenden we in een leuk spel met het aangeven van onze grenzen. En we mochten een voorwerp uit huis pakken dat belangrijk voor ons is. Ik had een plant laten zien en mijn ukelele. Zo leer je elkaar toch een beetje kennen.

Liz volgt samen met vrijwilliger Niek de online-training bij Jeugdsupport-coördinator Pieter.

Na de twee sessies was de training afgerond en voelden de andere vrijwilliger en ik ons klaar om aan de slag te gaan. Twee van de drie jongeren die ik ondersteun, vinden het contact op afstand goed te doen. We hebben al leuke dingen gedaan: een teken-challenge via een app en een Netflixparty. Zo zijn we toch een soort van samen. De andere deelnemer vindt het lastiger. Haar bel ik regelmatig om te checken of alles goed gaat.  

Ik merk bij alle drie dat het thuis zitten veel met hen doet. Volwassenen vinden het in deze tijd vaak al moeilijk, laat staan kwetsbare jongeren. Sommigen hebben moeite met sociale contacten en deze periode maakt dat niet makkelijker. Wij letten extra goed op hen en we blijven met hen praten, want er zijn echt veel opties om ook nu nog ‘samen’ dingen te doen."

Lees meer over Humanitas Jeugdsupport.