'Ik wil hen niet in de steek laten

Mascha (49) was nog maar kort vrijwilliger bij Home-Start, toen de maatregelen tegen corona werden ingevoerd. Nu brengt ze een paar keer per week een pan met eten langs bij ‘haar’ gezin. 

Mascha

"Stamppot, curry, zuurkool… ik heb al verschillende maaltijden afgeleverd bij het gezin waar ik sinds een paar maanden voor Home-Start kwam. De ouders moeten hard werken in vitale beroepen en hun drie kinderen zijn tussen de één en drie jaar oud.  

Toen alle maatregelen werden doorgevoerd dacht ik meteen: ‘Ik wil hen niet in de steek laten’. Ik vroeg me af wat wel zou mogen en bedacht me hoe lastig het ‘spitsuur’ rond etenstijd is als je kleine kinderen hebt en hard moet werken.  

Het is zo’n kleine moeite, we bespreken wel even wat zij ook lekker vinden en dan maak ik gewoon hetzelfde als voor mijn eigen gezin. Ik breng het twee tot drie keer per week langs. En het leuke is: mijn dochter van dertien is enthousiast mee gaan helpen. Het geeft haar ook iets te doen en ze ziet hoe makkelijk het is om iets voor een ander te betekenen. Vandaag maken we samen spaghetti met rauwe ham.

Ik ben nog maar net begonnen als vrijwilliger bij Home-Start. Vroeger was ik marketeer. Toen de kinderen klein waren ben ik een tijdje gestopt met werken. Ik wist: als zij weer groter zijn, wil ik iets doen waar ik me echt goed over voel. Liefst voor kinderen.  

Mascha en haar dochter bereiden een maaltijd voor het gezin van Maya.

Het gezin van Maya is een leuke familie die gewoon een tijdje moet worden ontlast. Dat ik dat nu op deze manier kan doen, geeft mij een fijn gevoel. En hun een gevulde maag.”  

Maya

Maya (35) en haar man hebben een druk leven met drie kleine kinderen en verantwoordelijk werk. Hun Home-Start-vrijwilliger Mascha probeert hen sinds de eerste week van de coronacrisis al te ontlasten.  

"Mijn werk in het onderwijs is er niet rustiger op geworden nu de scholen dicht zijn. Ik heb vandaag de hele dag gebeld, om te zorgen dat het goed gaat met bepaalde kinderen. Mijn man heeft het ook druk. Toen Mascha met het voorstel kwam om voor ons te koken, heb ik dat aanbod dan ook met open armen ontvangen. 

Het accepteren van hulp heb ik moeten leren de afgelopen jaren. Ik was altijd gewend om zelf alles te regelen. Maar toen ik kort na ons eerste kind zwanger bleek te zijn van een tweeling, heb ik dat laten varen. Al tijdens de zwangerschap nam ik contact op met Home-Start. Ik had hier via via over gehoord. Ik dacht: ‘Tegen de tijd dat we misschien hulp nodig hebben, hoeft er geen intake meer te worden gedaan’. 

Het eerste half jaar met de tweeling ging het prima. Daarna werd het zwaarder. Ik miste een paar extra handen. Mascha is heel open en nieuwsgierig, denkt mee, stelt veel vragen, heeft zelf ideeën. Ze heeft ervaring met haar eigen kinderen, er was veel herkenning.

Toen de coronacrisis uitbrak, kwam ze gelijk met het idee om een paar keer per week voor ons te koken. Ik vind het fantastisch dat ik niet hoef na te denken over hoe ik aan boodschappen kom met drie kleine kinderen. Het ontlast ons heel erg, daardoor is er rond etenstijd geen stress. Ik ben zo blij dat ik de afgelopen tijd heb geleerd om hulp te aanvaarden."

Lees meer over Home-Start.