Toen ik voor het eerst langskwam zag je hem glunderen

Tim (19) en Kim (18) werken als stagiairs bij Thuisadministratie van Humanitas Leeuwarden. Zij helpen mensen met het op orde krijgen van hun financiën. "Aan het begin had hij helemaal niks. Geen baan, geen inkomen."

Tim  

"Als stagiair bij Thuisadministratie help ik meerdere deelnemers. Het lijkt me leuk om te vertellen over een Turkse man die, na hier al eerder gewoond te hebben, weer is teruggekeerd naar Nederland. Aan het begin had hij helemaal niks. Geen baan, geen inkomen, het gas, water en licht moest geregeld worden en hij was nergens voor verzekerd. Je kon aan hem merken dat dit veel stress met zich meebracht. Samen zijn we hiermee aan de slag gegaan en hebben we veel problemen opgelost. We zijn nog steeds druk bezig om de situatie te verbeteren. 

Een aantal maanden later zit hij stukken beter in zijn vel en kun je zien dat hij positiever in het leven staat. Daarom vind ik dit werk zo leuk om te doen. Je helpt iemand, die diep in de problemen zit, om zijn leven weer op te bouwen en zich te ontwikkelen. Terwijl je hier mee bezig bent zie je dat de zorgen van deze persoon afglijden en dat hij positiever in het leven gaat staan. Samen kijk je naar de hulpvraag en samen los je de problemen één voor één op. Soms kan het ook wel lastig werk zijn omdat je met situaties te maken krijgt waar je normaal nooit mee in aanraking komt. Maar dit is het allemaal waard omdat je iemand verder helpt in het leven.  

Dit geeft een fijn gevoel. Het is fijn om mensen verder te helpen omdat je zelf ook blij bent met hulp als je ergens mee zit. Natuurlijk kun je dit soort werk bij een heleboel verschillende organisaties doen. Maar wat ik zo fijn vind aan de werkwijze van Humanitas, is de visie om deelnemers in hun eigen kracht te zetten. Ik vind het zelf soms lastig om mensen in hun eigen kracht te zetten en wil veel dingen overnemen. Daarom is dit een uitstekende stageplek voor mij omdat er juist zo op gehamerd wordt om dit niet te doen.

Op deze manier los je niet alleen hulpvragen op maar help je deelnemers ook verder doordat ze zich ontwikkelen in het regelen van financiële en juridische zaken."

 

Kim 

"Momenteel ben ik bezig met het begeleiden van een Servische man en zijn dochter. Zij gaat binnenkort het huis uit en zal een aantal taken niet meer uitvoeren. Haar vader maakt zich zorgen omdat hij zelf niet veel kan. Ik kom langs om te helpen en hopelijk is hij op termijn onafhankelijk van zijn dochter en van mijn hulp.

Toen ik kwam voor de kennismaking zag je hem glunderen. Dat gevoel is onbeschrijfelijk en geeft je een kick om door te gaan met helpen. Je wilt daardoor juist nog meer mensen gaan helpen. Veel mensen denken dat vrijwilligerswerk alleen goed is voor de hulpvrager maar als vrijwilliger krijg je er ook weer veel voor terug. 

Zelf ben ik 18 jaar en weet ik hoe het met financiën zit als je 18 wordt. Veel jongeren weten dit nog niet. Dit proberen we onder de aandacht te brengen door workshops te geven aan klassen in de leeftijdscategorie 17/18/19 jaar. Hierbij gaan we aan de hand van spellen de wetten en regels behandelen waar je mee te maken krijgt als je 18 wordt, bijvoorbeeld wat voor tegemoetkomingen je kunt aanvragen. Ik vind het leuk dat je op deze manier bezig kan zijn met de stage. Ik had verwacht dat ik alleen mensen ging helpen maar ik geef ook les aan leeftijdsgenoten. 

Verder vind ik het mooi van Humanitas dat, als je er stage loopt, je ook voor meerdere activiteiten een deelnemer kunt helpen. Ik zit bijvoorbeeld bij Thuisadministratie maar ik kan ook een deelnemer helpen van Wel Thuis. Omdat er bij Humanitas veel verschillende activiteiten zijn is er voor ieder wat wils!  

Momenteel loop ik al een halfjaar stage bij Humanitas Thuisadministratie en heb ik de hulp aan vier deelnemers afgerond. Doordat je al een aantal hebt gehad kun je goed zien hoe verschillend elke hulpvraag is en dat geen enkel mens hetzelfde is. De vragen kunnen variëren van kleine dingen tot iets heel groots. Het maakt niet uit hoe groot of klein de vraag is. De dankbaarheid is altijd groot.” 

Lees meer over Humanitas Thuisadministratie.