Waar is de bezieling gebleven? Nou, bij Humanitas

Voor Jan Riezenkamp is het heel vanzelfsprekend om lid te zijn van Humanitas. Daarnaast is hij ook donateur.

"Ik denk eigenlijk dat ik lid ben geworden van Humanitas omdat ik er achter kwam dat ik het níét was. Dat hoort toch gewoon? Mijn ouders waren ook lid. Ik ben opgegroeid met het humanisme. We waren thuis wel tolerant hoor. Ik ging naar bijbelse geschiedenis op de lagere school. Oké, toen je mocht kiezen voor buitenspelen, was dat wel voorbij. Maar ik bezocht ook de gereformeerde zondagsschool. ‘Maak er maar kennis mee’, zeiden mijn ouders.

Bezieling

Later werd ik wethouder in Rotterdam. Rotterdam, PvdA, Humanitas: die waren echt met elkaar verbonden in die tijd, je kwam elkaar overal tegen. En nu heb ik dus een schenkingsovereenkomst laten opmaken voor Humanitas voor  200 euro per jaar. Vanwege het uitstekende werk van al die vrijwilligers natuurlijk.

Maar lees ook de speech die ik bij mijn afscheid als DG Cultuur bij het ministerie van OCW hield. De strekking: het gaat tegenwoordig alleen nog maar over cijfers en tabellen. Iedereen moet zich indekken. Waar is de bezieling gebleven? Nou, bij Humanitas."