Het was een ervaring die ik nooit zal vergeten

Op haar opleiding voor Pedagogisch Medewerker zag Lize (23) een poster van Humanitas, waarop vrijwilligers werden gevraagd voor de Kindervakantieweken. Ze meldde zich aan en de weken werden een onvergetelijke ervaring.

"Nadat ik me had aangemeld als vrijwilliger ben ik drie jaar mee geweest: een keer naar Bakkeveen en twee keer naar Orvelte. De Kindervakantieweken is een project waarbij kinderen die om verschillende reden niet op vakantie kunnen toch een weekje er tussen uit kunnen. De weken worden geheel gedraaid door vrijwilligers. Dankzij de donateurs hoeven de ouders van de kinderen maar een klein bedrag te betalen. 

Het was een leuke ervaring, die ik nooit zal vergeten. De eerste keer kregen alle kinderen aan het eind van de week een knuffel cadeau en sommige kinderen waren er zó blij mee. Dat had ik niet verwacht. Er zijn veel kinderen die nooit op vakantie gaan of nooit iets krijgen, zoals een cadeautje. Je kon merken dat ze overspoeld werden door het enthousiasme elke dag. Het is onwijs leuk dat ze één week in het jaar ook op vakantie kunnen. En dat ze op school kunnen vertellen dat ze met vakantie zijn geweest. Het is echt een goed project!

Na drie jaar Kindervakantieweken ben ik begonnen met het project Mooie Middag Maatjes. Dit is een activiteit voor kinderen die om verschillende redenen minder kans hebben om mee te doen in de maatschappij: armoede, een beperking, eenzaamheid of een andere reden. Voor de kinderen is het fijn om regelmatig even alle aandacht te krijgen en nieuwe ervaringen op te doen. Hun wereld wordt verruimd. Bovendien krijgen de ouders hierdoor een steuntje in de rug en worden zij ook even ontlast. 

Ik ben een jaar een maatje geweest van een jongetje van zes. Ik ging vaak met hem fietsen, bijvoorbeeld naar het Stadspark, de speeltuin of de kinderboerderij. En we hebben ook de Martinitoren beklommen. Hij heeft me wel geleerd om ook van kleine dingen te genieten. Gewoon met de bus rijden naar de stad vond hij al fantastisch.  

Voor mij als persoon is Humanitas heel goed geweest. Ik heb veel geleerd over het organiseren van een vakantieweek en hoe je in een team samenwerkt. Maar het vrijwilligerswerk heeft ook richting gegeven aan mijn verdere studiekeuze.  Vrijwilligerswerk bij Humanitas betekent een ander helpen zijn kracht weer te vinden en daar kun je zelf ook een fijn gevoel van krijgen." 

Lees meer over de Kindervakantieweken de Mooie Middag Maatjes.