We hebben gelàchen aan de telefoon!

Na een val, met een gebroken heup als gevolg, kwam Annie (84) niet veel meer buiten. Dus regelde haar dochter Petra een maatje van Humanitas voor haar.

Annie 

"Vanaf het moment dat ik mijn heup had gebroken, was ik echt een beetje down. Ik kon zelf nergens heen, ook vanwege mijn visuele handicap. En dan zit je in huis en krijg je medelijden met jezelf. Dan ga je je afvragen: ‘Waarom gebeurt dit, waarom dat?’ Dus toen zei ik tegen mezelf: ‘Annie, schop onder je gat, je moet vooruit!’

Mijn dochter Petra heeft me toen aangemeld voor een maatje. Ik had al goede verhalen gehoor over Humanitas-maatjes van een kennis die heel veel aan haar maatje had gehad toen haar man was overleden. Ik vond het niet eng om een onbekende over de vloer te krijgen. Ik kom zelf uit een zakelijk milieu en heb vroeger taxi's gereden, dus ik pas me makkelijk aan en ben niet eenkennig.

De eerste keer dat vrijwilligster Gerda belde, hebben we gelàchen aan de telefoon. Zij is ook niet meer zo jong en ik zei: 'Jij bent ook een oude doos!' Dat gaf meteen een klik. Als ze langs kwam, zaten we een kopje thee te drinken en te praten.  Gewoon gezellig kletsen, over reizen, over de kinderen. Over wat een gezin zo heeft. Je hoeft tenslotte niet altijd over problemen te praten. Maar als je dat wil kan het natuurlijk wel, want daar heb je een maatje voor. Gerda deed het echt goed, ze had een luisterend oor maar drong zich niet op. Ze is een goeie om je uit de put te halen. Ik keek uit naar haar komst: even lekker iets anders.

Foto: Carlo Stevering

Na bijna een jaar zijn we gestopt en nu heb ik via het buurthuis een maatje om mee te wandelen. Ik kan zeggen dat ik door mijn maatjes positiever in het leven sta. Als je een maatje hebt, heb je afleiding. Je ziet eens iemand anders, je wordt er toch vrolijker van.

Tegen anderen zou ik zeggen: ‘Als je eenzaam bent, moet je een maatje nemen’. Dat is echt fijn. Ik heb er wel wat aan gehad. O, haha mijn man zegt: ‘Je hebt er heel veel aan gehad!’."

Petra

"Toen mijn moeder haar heup brak, bracht dat het besef: Het kan zomaar afgelopen zijn. Ze realiseerde zich dat ze nog wat van haar leven wilde maken. In een gesprek met een WMO-consulent van de gemeente vertelde ze dat ze soms eenzaam was en een maatje wilde.

Via mij is ze toen bij het maatjesproject van Humanitas terechtgekomen. Ze had eerst een gesprek met de coördinator, waarbij ze zich echt gezien en gehoord voelde. Daarna kwam haar maatje en met haar was ze heel content. Het was een oudere dame en ze had iets van: 'Die vrouw heeft levenservaring, daar kan ik mee praten'."

Pieken en dalen

"Als dochter zie ik dat het maatjescontact haar positieve energie geeft. Als je veel thuis zit en er gebeurt weinig, dan is het leven saaier. Doordat ze weet dat het maatje komt, kan ze zich erop verheugen. Wanneer het maatje er is, kan ze vertellen wat ze kwijt wil. Er wordt naar haar geluisterd en dat is heerlijk, dat je je verhaal kwijt kunt. Het geeft een fijne energie waar je nog dagen van kunt nagenieten. En ze heeft weer wat te vertellen. Mijn vader vertelde me bijvoorbeeld dat als ze 's avonds in bed liggen, ze vertelt over wat ze met haar maatje allemaal heeft meegemaakt.

Ik denk dat het contact met haar maatje ook invloed heeft op het contact dat ze met andere mensen heeft.  Mijn moeder is iemand van pieken en dalen en door het maatjescontact zijn de dalen minder."

Echte aandacht

"Als dochter ervaar ik dat ze positiever is en meer geniet van het leven. Ze is ook dankbaarder. Niet alleen naar mij toe, maar ook naar anderen. Meer dankbaarheid als levenshouding. Ze heeft gemerkt dat ze door veel mensen wordt gesteund, die naar haar omkijken. Dat vind ze fijn en dat zegt ze ook.

Bij mijn moeder zie ik dat een maatje levensvreugde, afleiding en zin in het leven geeft. Mensen die behoefte hebben aan meer contact, zou ik echt aanraden een maatje te zoeken.

Het maatje komt echt voor jou en je bouwt samen een band op. Het is toch heerlijk om verbonden te zijn? En het contact met een maatje is toch anders dan met een dochter of een ander familielid. Als ik langs ga,  ben ik bezig  te kijken hoe het gaat, of mijn ouders zich redden en of er iets geregeld moet worden. Het maatje heeft écht aandacht voor mijn moeder."

Lees meer over Humanitas Maatjes.