Ze laat merken dat ze om me geeft

In Gino's leven is veel aan de hand. Hij is transgender en mantelzorger. Jeugdsupport-vrijwilliger Danny is zijn maatje. "Ik zag gelijk dat zij heel tof is."

Gino

“Laatst had ik het even moeilijk. Ik ging naar Danny’s huis, ze gaf me een knuffel en wat te drinken. Ze is echt als een vriendin voor me. We kennen elkaar nog niet eens zo lang en dat dit soort dingen dan al gebeuren, is ongelooflijk.

De klik was er al bij de eerste ontmoeting. Ik weet niet wat het was, maar ik zag gelijk dat zij heel tof is. In mijn leven is er best wel veel aan de hand: thuis ben ik mantelzorger en daarnaast ben ik transgender.

Ik ben geboren als meisje maar zit nu in een traject om helemaal jongen te kunnen zijn. Danny en ik schelen maar twee jaar en zijn allebei veel gepest, ik al vanaf groep 1 tot ik uit de kast kwam op de middelbare school. Dat schept een band. Ik voel me echt gesteund door haar.

Foto: Len Land

Ik doe zelf vrijwilligerswerk in een jongerencentrum, daar gaan we vaak naartoe. Dan gaan we een beetje chillen, lachen en kletsen. Ook zijn we een keer gaan schaatsen, hebben we taart gebakken en maken we wel eens creatieve dingen. Eigenlijk maakt het niet uit wat we doen. Ze laat merken dat ze om me geeft. Dat geeft een fijn gevoel.”

Danny

Danny wilde graag een steuntje in de rug zijn voor een jongere. Bij Humanitas Jeugdsupport vond ze wat zocht.

“Toen ik mijn deelnemer  voor het eerst zag zei ik: ‘Ik heet Denise maar je mag me ook Danny noemen. Dat is mijn bijnaam.’ Waarop Gino lachend zei: ‘Ik heet Romilda maar je mag me ook Gino noemen.’ Die naam had ze zelf uitgekozen, omdat ze een jongen wilde zijn.

Inmiddels is er geen Romilda meer, alleen nog maar Gino. We praten regelmatig over zijn overgang van meisje naar jongen, die nog gaande is, maar ook over andere dingen. Gino lijkt heel blij, maar heeft het soms pittig thuis. Vanaf het allereerste moment is er een klik tussen ons. We hebben ook veel overeenkomsten. Zo volgen we allebei een creatieve opleiding.

'Ik wilde een maatje bij wie ik mijn verhaal kwijt kon'

Bekijk het vlog van onze deelnemers en vrijwilligers.

//www.youtube-nocookie.com/embed/04Vbc-6Y7sM

Ook ben ik vroeger gepest, net als Gino. Een steuntje in de rug heb ik, buiten mijn ouders om, toen nooit gehad. Ik ben heel blij dat ik dat bij Jeugdsupport nu wel aan iemand kan geven. Het gaat om een klein beetje van mijn tijd. Ik kan thuis op de bank een film gaan kijken, maar voel me toch fijner als ik iemand heb geholpen.

Vaak spreken we af in het jongerencentrum tegenover mijn huis. Vertel maar, zeg ik dan heel droog, wat gaat er slecht en wat gaat er goed? Maar we doen daarna ook meestal leuke dingen. Tijdens een spelletjesavond hebben we met Twister lachend op de grond gelegen. Mensen zeggen vaak over mij dat ik goed ben in troosten en vervolgens een grap maken. Onze afspraken lopen dan ook altijd wel af met een lach.”