Vooral het samen voetballen heeft me geraakt

Zylvanio is voetbalgek. Tijdens de Humanitas Kindervakantieweken heeft hij heel wat balletjes getrapt, maar ook veel andere en nieuwe dingen gedaan.

Zylvanio

“Met mijn oma keek ik op de website van de Kindervakantieweken. Toen zag ik dat ze daar heel veel leuke dingen doen en heb ik me aangemeld. Duizenden kinderen hadden zich opgegeven op en ik mocht mee! We gingen naar het zwembad, mochten op het springkussen en er was een sportdag. En de brandweer kwam, dat vond ik gaaf. We moesten met een grote voetbal proberen te scoren, terwijl de brandweermannen met de spuit de bal uit de goal hielden. En weet je, ik heb gescoord! Ze keken me met open mond aan.

Ook gingen we naar een kazerne. Dat vond ik het mooiste van de hele week. Mijn opa, bij wie ik woon, heeft ook bij het leger gewerkt. We leerden in allerlei houdingen te staan. En in een hal deden we klimoefeningen.

Ik ben een sporter. Met Freek ging ik vaak het voetbalveld op. Zelfs toen het regende ging ik liever naar buiten dan knutselen. Ik geef nooit op.

Ik vond het verder heel leuk met mijn nieuwe vriend Kevin en met de begeleiders. Vooral het samen voetballen, dat heeft me heel erg in mijn hart en ziel geraakt. Bedankt lieve begeleiders!”

Brenda

Brenda is leerkracht in het basisonderwijs. Ze is al vier keer mee geweest als vrijwilliger bij de Kindervakantieweken.

“Mijn oudere zus was vrijwilliger bij de Kindervakantieweken. Van haar hoorde ik zulke leuke verhalen dat ik al sinds m’n vijftiende als vrijwilliger mee wilde. Ik ben zelf gek op kampen; als kind ben ik vaak op kamp geweest. Als ik de foto’s van mijn zus zag en welke leuke dingen ze allemaal deden, dan was ik jaloers. Dat wilde ik zelf ook doen, al die toffe dingen! Maar dat kon natuurlijk niet omdat ik nog te jong was. Toen ik achttien werd heb ik me meteen aangemeld.

Als je vijftien bent, heb je nog niet het besef wat zo’n week voor de kinderen betekent. Dat besef kwam pas toen ik als vrijwilliger  voor de eerste keer meeging. Je werkt bijvoorbeeld met kinderen met gedragsproblemen en realiseert je dan hoe fijn het voor de ouders is als de kinderen een week op kamp kunnen. Of je maakt kinderen mee die het thuis niet breed hebben. Zij genieten van alles wat je ze geeft. Een kind dat thuis al een jaar geen chocopasta had gehad, zat zó te genieten dat hij dat tijdens het kamp wel kreeg.

En dan alle leuken dingen en uitstapjes die we met ze maken, dat maakt de week zo speciaal voor de kinderen. Dat doet wat met je. Het meewerken aan een Kindervakantieweek geeft je een voldaan gevoel, vooral als je blije gezichten van de kinderen ziet. Het doet je goed dat je de kinderen een leuke week kan bezorgen. En je kan in zo’n week echt een band opbouwen met een kind, dat is heel tof.

Maar niet alleen voor de kinderen, ook voor de leiding is het een bijzondere week. De groep vrijwilligers bestaat uit allemaal leuke mensen en je bouwt echt vriendschappelijke contacten op. Dus je hebt zelf ook een leuke week!”