Na het buitenspelen ga ik bellen met Hans

Voor Ali (10) is het op de basisschool soms best wel aanpoten. Daarom kwam de digitale huiswerkbegeleiding van Humanitas, ontstaan tijdens de coronatijd, voor hem als geroepen.  

Ali

"Later word ik politieagent. Dan kan ik lekker hard rennen en in een snelle auto rijden. Met mijn vrienden spelen we vaak dat we boefjes achterna zitten. Ik ben meestal buiten, dan voetballen we ook veel. Eerst wilde ik profvoetballer worden.  

Als ik na het spelen thuiskom, ga ik heel vaak bellen met Hans. Ik noem hem meester Hans, hij is een soort opa die mij helpt met schrijven, lezen, min- en plussommen en de tafels. Hij is erg lief en heeft veel geduld.  

Op school vind ik het leuk. Het is ook wel eens lastig. In groep drie ben ik blijven zitten. Mijn zus en mijn vader helpen me wel, maar toch is het ook fijn dat meester Hans er is. We hebben elkaar via de computer ontmoet, we wonen namelijk best wel ver bij elkaar vandaan. Dat geeft niets, sinds we alles goed geïnstalleerd hebben gaat het prima.  

Ik werk met een computerprogramma van school. Dat zegt welk woord ik moet intypen. Als ik het een beetje fout heb, dan helpt Hans mij daarmee. Ook lezen we elkaar voor, met begrijpend lezen heeft hij me echt goed geholpen. Dan doe ik het eerst een stukje en leest hij daarna hetzelfde nog een keer voor. Ik vertel hem dan welke woorden ik niet begrijp en dan praten we daarover.  

Het mooiste verhaal dat we samen hebben gelezen heet ‘De laatste bocht’. Dat gaat over een jongetje dat aan een sportwedstrijd gaat meedoen. We komen uit Syrië en voor mijn ouders is Nederlands best wel lastig, zeker het uitspreken. Ik zou meester Hans wel een keer willen ontmoeten. Dan kan ik hem bedanken voor het helpen."

Hans 

Toen Hans zag hoe sommige kinderen werden geraakt door de coronacrisis, begon zijn onderwijshart weer te kloppen. ‘Gelijke kansen voor iedereen.’ 

Foto: Marieke Kijk in de Vegte

"Het welbevinden van kinderen gaat mij zeer aan het hart. Vanaf de jaren zeventig werkte ik jarenlang als leidinggevende in zorg en welzijn, onder andere in de jeugdzorg. Ik ben ervan overtuigd dat goed onderwijs veel invloed heeft op het voorkomen van armoede. Mede daarom ben ik sinds mijn pensioen vrijwillig bestuurder bij Humanitas Leeuwarden. Daar richt ik me vooral op armoedebestrijding en schuldhulpverlening.  

Toen de coronacrisis uitbrak, sprong Humanitas daar op in met een project om kinderen digitaal te helpen met huiswerkbegeleiding. Ik wilde heel graag weer iets uitvoerends doen. In mijn werk heb ik altijd veel tijd besteed aan jongeren die moeite hadden een opleiding te voltooien. Ik wil dat iedereen gelijke kansen heeft en tijdens de coronacrisis zag je dat dat voor sommige kinderen echt lastig werd. 

Voor het huiswerkproject werd ik digitaal gekoppeld aan Ali. Hij is heel vrolijk, vertelt graag verhalen over wat hij meemaakt of over de betekenis van woorden. Het was even zoeken totdat we een manier hadden gevonden om digitaal contact te hebben. In het begin maakte hij sommen en keek ik mee via de telefoon. Of zijn vader nam foto’s van boeken, zodat Ali voor kon lezen en ik mee kon kijken. Inmiddels heeft hij een systeem geïnstalleerd waardoor ik kon meekijken op zijn computerscherm terwijl hij zijn huiswerk maakt. Nu gaat het stukken makkelijker.  

Ali had best wel wat achterstand opgelopen, bijvoorbeeld met taal, rekenen en klokkijken. Voor mij was het een oefening in geduld. Ik ben nogal een snelle prater en moest vertragen. Sinds ik mee kan kijken op zijn computer en hij een rustig plekje op zijn kamer heeft gevonden, gaat hij langzaam maar zeker vooruit. Dat is heel mooi om te zien. 

We zijn dit project, een initiatief van district Noord van Humanitas, met tien vrijwilligers uit allerlei afdelingen begonnen. Het smaakt naar meer. Ik blijf voorlopig nog gekoppeld aan Ali. Ik vind het prachtig dat Humanitas zo kan inspringen op behoeftes in de samenleving. Iemand zei ooit: Humanitas is geen organisatie, maar een beweging. Dit project is daar een mooi voorbeeld van."

Lees meer over Humanitas MentorMaatjes.