Ze gaf me energie om er  tegenaan te kunnen

Na haar verhuizing kon Sylvia haar draai niet vinden. Ook over haar gezin maakte ze zich zorgen. Vrijwilliger Rasha gaf haar het zelfvertrouwen om haar leven een positieve draai te geven.

Sylvia

Toen Sylvia met haar man en zoon naar de andere kant van het land verhuisde, verliep dit anders dan ze had gehoopt. Ze trok aan de bel bij Home-Start.

"Een paar jaar geleden ben ik met mijn tweede man en ons zoontje, dat ik op latere leeftijd heb gekregen, naar de Betuwe verhuisd. Na tien jaar wonen in Noord-Holland, in de buurt van mijn volwassen kinderen uit mijn eerste huwelijk, was de verhuizing een enorme omschakeling.

Ik kon hier niet aarden, had zorgen over mijn kinderen en kreeg relatieproblemen. Ik was echt even radeloos. Via Home-Start werd ik voorgesteld aan vrijwilliger Rasha. Een keer per week maakten we een lange wandeling en praatten dan over van alles. Dat luchtte enorm op."

Playstation

"Daarna haalden we soms samen mijn zoon van school. Hij speelt veel op de Playstation, daar maak ik me zorgen over. De gesprekken stimuleerden me mijn zoon vaker mee naar buiten te nemen. We gaan nu vaak lekker wandelen met de hond - hij is stapel op dat dier. Of we bakken samen cakejes.

Nu zit ik beter in mijn vel en heb ik een aantal belangrijke beslissingen genomen. Een daarvan is dat ik over een tijdje weer terug wil naar Noord-Holland. Rasha heeft me aangemoedigd om me als vrijwilliger bij Home-Start aan te melden. De training volgen alleen al was een groot plezier. Ik heb mezelf beter leren kennen en geleerd hoe ik met anderen kan omgaan.

Foto: Anneke Hymmen

Ik vond het heel knap dat Rasha altijd aandachtig luisterde en tegelijkertijd nooit iets voor me wilde oplossen. Tijdens ons contact voelde ik mijn zelfvertrouwen weer groeien. Elke keer gaf ze me energie om er de rest van de week weer tegenaan te kunnen. Ik ben haar heel dankbaar."

Rasha

Rasha is eigenaar van een kleine supermarkt. Ze is getrouwd en heeft drie kinderen. Een dagdeel per week werkt ze als vrijwilliger voor Home-Start.

"Ik heb vroeger informatica gestudeerd en daarna de administratie van de zaak van mijn man gedaan. Wat ben ik blij dat ik daarnaast ook het ‘mensenwerk’ in ben gerold. Eerst werd ik overblijfmoeder op school. Toen ik behoefte kreeg aan meer diepgang, vroeg de coördinator van Home-Start mij of ik vrijwilliger wilde worden.

Het was precies wat ik zocht. Ik was zelf deelnemer bij Home-Start geweest, dus ik kende het project goed. Toch twijfelde ik of mijn Nederlands wel in orde was. Ik vond dat ik alleen iets voor deelnemers kon betekenen als ik de taal goed sprak. Na een tijdje heb ik het toch aangedurfd; ik realiseerde ik me dat opvoeden geen grenzen kent, dat iedereen met dezelfde dingen zit."

Hart vol liefde

"Mijn eerste deelnemer was Sylvia. Het klikte meteen, want we hebben hetzelfde karakter: we zijn flexibel, eerlijk en duidelijk. Omdat Sylvia verhuisd was, moest ze in haar nieuwe woonplaats bij nul beginnen. Dat kende ik maar al te goed; ik ben uit Irak met mijn gezin naar Nederland gevlucht voor de oorlog.

Dan zijn er geen mensen in de buurt, zoals vriendinnen en kennissen om dingen mee te bespreken. Daar kun je eenzaam en onzeker van worden. Sylvia zat niet lekker in haar vel en kinderen voelen dat goed aan. Dus het had ook invloed op de opvoeding. Ik hoefde haar eigenlijk alleen maar bevestiging te geven in wat ze deed.

Sylvia wil vooral zorgen voor anderen. En ik heb haar proberen laten inzien dat haar hart vol met liefde is en dat ze ook een stukje aan zichzelf mag geven. Zelf heb ik ingezien dat taal geen blokkade hoeft te zijn. Gewoon proberen en durven heeft dit mooie contact opgeleverd."

Wil je ook hulp van Home-Start? Op de Home-Start-pagina lees je meer over hoe het werkt en in welke plaatsen het wordt aangeboden.

Je kunt je ook opgeven als vrijwilliger van Home-Start.