Ik geef 'n zetje maar zij neemt de stappen

Vrijwilliger Betty van Humanitas Wel Thuis komt wekelijks bij Sabine en haar jonge kind. Ze geniet van de groei die zij doormaakt.

Betty

"Sabine had net een baby gekregen toen we elkaar ontmoetten. Haar andere kinderen, die niet meer thuis wonen, hebben veel meegemaakt en dat wil ze nu zo graag voor haar jongste voorkomen. Ze wil het kindje een veilig thuis bieden.  Ik wil haar daar in bijstaan door haar kleine stapjes te laten zetten in het dagelijks leven.

Steeds probeer ik af te tasten of zij iets zelf kan of dat ze even ondersteuning nodig heeft. Zo ben ik een paar keer mee gegaan naar het consultatiebureau. Dan zetten we van te voren haar vragen op papier. Inmiddels gaat ze zelf.

Tijdens ons contact is Sabine met de week sterker geworden. Toen haar ex zeer agressief werd heeft ze zelf de sociaal werker gebeld. Ook heeft ze laatst een oppas geregeld omdat ze naar de dokter moest. Dat zou ze vroeger nooit hebben gedaan. Op zulke momenten ben ik zo trots op haar.

Foto: Tryntsje Nauta

Een tijdje terug vertelde ik haar over de voordelen van een crèche: dat haar kind daar leeftijdgenootjes ziet en dat het haar zelf misschien ook sociale contacten oplevert. Laatst zei ze uit zichzelf dat ze er een wil gaan zoeken. Het is zo mooi om te zien hoe ze de regie steeds pakt. Ik geef wel dan wel het eerste zetje, maar zij neemt de stappen.

Ik heb altijd als managementassistent in de psychiatrie gewerkt. Maar sinds ik hier vrijwilliger ben, denk ik geregeld: ik heb vroeger het verkeerde beroep gekozen. Was ik maar als hulpverlener bij gezinnen gaan werken. Gelukkig kan ik het nu een beetje inhalen."