Claire is mijn onbetwiste held

Max (65) verloor in 2010 zijn levenspartner en soulmate Claire. Om zijn verdriet te verwerken zocht hij hulp bij Humanitas. Nu is hij als ervaringsdeskundige vrijwillig coördinator bij Humanitas Steun bij Rouw.

“Ik kom uit een gezin met vier broers. Om onduidelijke redenen werd ik op mijn negende als enige van de kinderen tijdelijk uit huis geplaatst. Dit tastte mijn gevoel van vertrouwen voor altijd aan. Mede door de dood van mijn jongste broer, die op zijn zevende verdronk tijdens een gezinsvakantie, scheidden mijn ouders. Het verlies was onbespreekbaar en ik vluchtte, beladen met schuldgevoelens, op mijn veertiende naar Parijs. Daar werd ik gegrepen door de kunst van onder anderen Van Gogh en Toulouse Lautrec.

Ik had geen ambities om zelf kunstenaar te worden, maar werd adviseur in de kunsthandel. Toen ontmoette ik Claire en uit een vriendschap ontstond een relatie voor het leven. Vanaf het moment dat zij in mijn leven kwam, groeide ik in omgekeerde richting: van de dood naar het leven. Naast een diepe band deelden we ook de liefde voor kunst. We openden samen een galerie, die de spil vormde van een hechte groep kunstenaars. Met Claire als stralend middelpunt en ik in een meer beschouwende rol.

Finissage

In 2008 kreeg Claire de diagnose terminale baarmoederhalskanker. Ik meende stellig dat zij onsterfelijk was. Ze was het anker in mijn leven. Ik heb haar verzorgd tot haar sterfdag. Haar einde had iets van een vernissage op onze galerie, compleet met hapjes en drankjes. Alleen was dit een finissage.

Na Claires dood had ik geen behoefte om een nieuw leven op te bouwen. Toen ik vier jaar later nog steeds niet onder de mensen kwam, klopte ik aan bij Humanitas. Vooral de verhalen van andere deelnemers gaven me steun.

Inmiddels ben ik zelf vrijwillig coördinator bij Humanitas Steun bij Rouw en help ik andere mensen hun verlies te verwerken. Overmand door verdriet ben ik niet meer. Wel kunnen emoties me soms onverwachts overvallen. Bijvoorbeeld als ik een muziekstuk hoor waar we beiden van hielden. Ik denk voornamelijk aan alle mooie dingen die we deelden. Claire is mijn onbetwiste held. Zeker ook door de manier waarop ze stierf."