Ik weet dat ik het nu zelf kan

Mandy heeft moeilijke jaren achter de rug, waarin huiselijk geweld een grote rol speelde. Nu de rust is teruggekeerd, bouwt ze met haar kinderen aan een nieuwe toekomst. Vrijwilliger Cis van Humanitas Thuisadministratie helpt haar met het op orde krijgen van haar financiën. 

Mandy

"Door de situatie waarin ik tien jaar heb gezeten, raakte de administratie op de achtergrond. Ik had er geen oog voor en was vooral druk met andere dingen. Ik had überhaupt geen zin om er energie in te steken.

Mijn post verdween ongeopend in een la. Het waren vooral rekeningen waarvan ik toch wist dat ik ze niet kon betalen. Op een gegeven moment weet je niet meer hoe je er aan moet beginnen. Ik wist dat als ik de post openmaakte, ik er wat mee moest. Dan bekroop me het gevoel: 'Dat kan ik helemaal niet.'. Dus liet ik de enveloppen maar liever dicht.

Het was heel fijn toen ik daar hulp bij kreeg van Cis. We vroegen de schuldeisers om een betalingsregeling, maar sommige aflossingsbedragen waren te hoog. Om die omlaag te krijgen moesten we allerlei formulieren invullen en overzichten sturen van mijn inkomsten en uitgaven, om te laten zien dat ik het geld echt niet kon missen. Daar hielp Cis mij allemaal bij.

De eerste telefoontjes waren heel spannend. Ik was blij dat Cis daar bij was. Nu wacht ik niet altijd meer op haar en bel zelf. Inmiddels zit mijn administratie allemaal netjes in mappen, alles op datum. Ik weet wat er is en waar ik alles kan vinden. Dat geeft me veel rust. Eerder kwam Cis elke week bij mij thuis. Nu nog maar een keer in de maand. En binnenkort stopt ons contact. Ik vind het wel lastig als ze er straks niet meer is. Maar het is ook wel fijn, omdat ik dan weet dat ik het zelf kan.”

 

Cis

"Toen ik voor het eerst bij Mandy kwam, hebben we op één avond alle post geopend en de financiële situatie in kaart gebracht. Dat was een pittige klus. Mandy bleek zo'n tienduizend euro aan schulden te hebben. Dat is een flink bedrag voor een alleenstaande moeder met kleine kinderen. Bovendien is het voor haar niet heel makkelijk om van huis te gaan om werk te zoeken.

We hebben schuldeisers gebeld en geprobeerd  met hen een betalingsregeling overeen te komen. Mandy moet nu rondkomen van een klein bedrag euro per week. Dus we hebben van alles gedaan om haar leven een beetje makkelijker te maken. Zo mag zij nu wekelijks naar de Voedselbank. En haar zoon van negen gaat binnenkort mee met de Kindervakantieweken van Humanitas.

Foto: Catharina Gerritsen

Ik heb veel bewondering gekregen voor Mandy. Ze is bezig op eigen kracht uit de schulden te komen. Door keurig elke maand afbetalingen op tijd te doen en rond te komen van weinig. Ze is daar heel creatief in. Vergeet ook niet de moeilijke periode die ze heeft gehad. Dan is de administratie ook niet je eerste prioriteit. Dan denk je misschien ook eerder: ‘Ik koop iets leuks voor mezelf, want dat heb ik verdiend’.

Voor mezelf geeft het me een kick om orde in de chaos te brengen en dingen voor de ander voor elkaar te krijgen. Het leukste vind ik het om mensen te leren hoe ze hun geldzaken goed kunnen regelen. Maar ik leer zelf ook veel van de deelnemers. Want het zijn natuurlijk niet alleen mensen met een tijdelijk geldprobleem maar ook mensen die ergens heel goed in zijn of die over een bepaald onderwerp veel kunnen vertellen. 

Iedereen met financiële problemen zou ik echt willen aanraden om niet te lang te wachten als ze het gevoel hebben dat het misgaat of als ze iets niet begrijpen. Dat hoeft niet direct professionele hulp te zijn. Vraag de mensen om je heen om hulp. Laat ze meedenken. Of klop aan bij Humanitas. Maar blijf er vooral niet alleen mee zitten."