Zonder Thuisadministratie was het fout afgelopen met mij

Twee jaar geleden gingen Martin en zijn vrouw uit elkaar. Hij stond letterlijk op straat, had geen dak boven zijn hoofd en kreeg grote geldproblemen.

Martin

"Jarenlang heb ik gevaren. Als kok op allerlei schepen over de hele wereld. Mijn vrouw zag ik dus niet veel. Toen ik gepensioneerd was en definitief thuis bleef, waren we te veel uit elkaar gegroeid.

Twee jaar geleden hield ik het niet meer uit en ben ik zomaar de deur uitgelopen. Ik had geen dak meer boven mijn hoofd en kreeg grote gezondheidsklachten. Ook had ik geen toegang tot de financiën, die mijn vrouw altijd bijhield. Met hulp van de woningbouwvereniging heb ik na een jaar dit huisje gevonden. Ik wist: nu moet ik snel aan de slag met mijn geldproblemen. De gemeente wees me op Humanitas Thuisadministratie.”

“Vrijwilliger Ellen was mijn reddende engel. Dankzij haar kreeg ik weer een aanvullende ziektekostenverzekering. Die was eerder geblokkeerd. Ook hielp ze met het aflossen van mijn schulden. Ik kon tweedehands meubels aanschaffen voor mijn huis, daar had ik tot die tijd nog geen geld voor gehad. Als er niemand van Thuisadministratie was geweest, dan was het fout afgelopen met mij.

Als het me lukt om lichamelijk en financieel gezond te blijven, zou ik nog één keer een bijzondere reis willen maken. Het liefst naar het ruige Noord-China. Lukt het niet, dan geniet ik gewoon van de mooie omgeving hier in de buurt. En denk ik terug aan alle mooie reizen die ik heb gemaakt.”

Ellen

Ellen hoorde via haar werk bij de Rabobank over Humanitas Thuisadministratie en meldde zich aan als vrijwilliger.

“Hoe kunnen mensen zo ver in de financiële problemen komen? Die vraag fascineert me. Ik wil graag helpen om deze situatie aan te pakken. Want als je je administratie niet op orde hebt, heeft dat veel invloed op je leven.

Ik hoorde Thuisadministratie via mijn werk bij de Rabobank. Ik twijfelde of ik dit er naast mijn werk, gezin en zorg voor mijn moeder wel bij kon doen. Maar ik ben toch aan de slag gegaan.

Ik spreek af op tijden die mij goed uitkomen. En, wat ik helemaal niet had verwacht: het werkt brengt me rust. Als ik bij mijn deelnemers ben, hen help om hun papierwerk te ordenen, dan ben ik alleen dáár met mijn aandacht.”

Geen koelkast

“Toen ik voor het eerst bij Martin kwam, was zijn huis bijna leeg. Er lag geen vloerbedekking, er was geen koelkast en hij had nauwelijks kleding. Er stonden twee tuinstoelen. Ik ging zitten, slikte even en ging toen aan de slag. Als vrijwilliger voor dit project, merkte ik meteen, moet je je goed in mensen kunnen verplaatsen en niet oordelen.

In een jaar tijd hebben we veel bereikt: Martin is nu schuldenvrij. Tijdens een van onze afspraken keek ik op zijn rekening. Ik wist niet wat ik zag: hij stond ineens ver in de plus! Het potje uit een spaarpolis die vanwege wanbetaling was beëindigd, was uitgekeerd. Hier had ik eerder een verzoek voor ingediend. Hij heeft hier zijn schulden van kunnen afbetalen, zijn huis ingericht en kleding gekocht. Het maakte mij trots en blij.”